شناسه : 35258150
مسئول دبیرخانه «یزد حسینیه ایران» تشریح کرد

علت نامگذاری یزد به عنوان «حسینیه ایران»/ انتشار کتابی با موضوع پیرغلامان استان


مسئول دبیرخانه بین المللی «یزد حسینیه ایران» گفت: در سال گذشته عملیات مستند سازی و فیلمبرداری زندگی ۳۵ پیرغلام استان انجام شد و این بحث امسال هم ادامه دارد و انشالله تا آخر ماه صفر امسال اولین کتاب در این زمینه به انتشار می رسد.

مسئول دبیرخانه بین المللی «یزد حسینیه ایران» در مصاحبه با خبرنگار یزدرسا، با تسلیت فرا رسیدن ایام ماه محرم گفت: یزد را به واسطه سه ویژگی قدمت و کثرت روضه ها، سبک خاص عزاداری و تعداد حسینیه‌های موجود در آن حسینیه ایران نامیده اند.

سیدحسن حسینی ادامه داد: قدمت برخی روضه ها در یزد به بالای ۵۰۰ سال می رسد و کثرت روضه ها نیز به گونه‌ای است که در تمام طول سال مراسم روضه خوانی برقرار است. همچنین یزد سبک خاصی در عزاداری دارد که هم در سینه زنی و هم در نخل گردانی در دنیا بی‌نظیر است.

وی افزود: سومین ویژگی که باعث شده یزد را به عنوان حسینیه ایران بشناسند تعداد حسینیه‌ها در این استان است. در این زمینه باید گفت بیش از ۱۰۰۰ حسینیه در استان یزد وجود دارد که از این تعداد 365 مورد آن در شهر یزد واقع شده است.

حسینی عنوان کرد: آئین های مختلف عزاداری در یزد مرسوم است که بعضاً از قبل از ماه محرم شروع می شود. به عنوان مثال می توان به خیمه زدن یا پوش برپا کردن مجالس امام حسین(ع) اشاره کرد که در آخرین جمعه منتهی به ماه محرم یعنی آخرین جمعه ماه ذی الحجه انجام می شود و در آن حسینیه و تکایا برای ایام عزاداری آماده می شوند.

وی گفت: از اوایل ماه محرم بستن نخل ها و سیاهپوش کردن  مساجد آغاز می شود. همچنین مراسم تمرین هیئت ها از هفته‌های قبل از ماه محرم شروع می شود. از آداب دیگر اجرای تعزیه و استقبال از ماه محرم و ورود کاروان به کربلا است که در مناطق مختلف شهر یزد این حرکت انجام می شود.

مسئول دبیرخانه بین المللی «یزد حسینیه ایران» اعلام کرد: در بحث آداب عزاداری نیز آداب متنوعی در یزد مشاهده می شود. مثلاً روضه خوانی های متفاوتی داریم که بعضاً قبل از اذان صبح شروع شده و تا طلوع آفتاب نیز ادامه دارد. علت شکل گیری این روضه ها هم این است که در زمان رضاخان روضه خوانی ممنوع بوده و لذا روضه را قبل از اذان صبح شروع می کردند. همچنین روضه های متفاوتی داریم که مختص ماه محرم هم نیست و در طول سال این روضه ها به صورت هفته خوانی و ماه خوانی برقرار است.

وی اظهار کرد: در خود روضه ها هم آداب خاصی وجود دارد. مثلاً چایی دادن با «تال» که سینی های کوچکی است که برای پذیرایی استفاده شده و چای و قند را در داخل آن می گذارند و در واقع برای احترام به مهمانانی است که به مجلس اباعبدالله می‌آیند. گلاب دادن نیز یکی دیگر از رسومی است که در مجالس عزای اباعبدالله در یزد مشاهده می شود.

حسینی ابراز کرد: هیئت های یزد نیز سبک خاصی در عزاداری دارند که نظم، انضباط و آهنگی که هیئت‌های سینه‌زنی و زنجیرزنی یزد دارند هیچ کجا پیدا نمی شود. نخل برداری نیز یکی دیگر از آداب عزاداری در یزد است که در آن نخل شبیه به سرو ساخته شده که تشبیهی از قامت امام حسین(ع) است. خود نخل برداری نیز تشبیهی از تشییع جنازه پیکر امام حسین(ع) است و مردم یزد می‌گویند که اگر ما روز عاشورا نبودیم که بدن امام حسین(ع) را تشییع کنیم در عوض با انجام این مراسم با عظمت آن را جبران می کنیم.

وی اضافه کرد: نخل برداری مراسم ویژه ای است که در گوشه گوشه یزد به چشم می خورد. یکی از ویژگی های آن نیز این است که مردم یا اعضای یک هیئت از یک محله به محله دیگر می روند و مراسم نخل برداری را انجام می دهند که خود این رسم همبستگی و کارکردهای اجتماعی آئین های عزاداری یزد را می‌رساند.

حسینی گفت: بزرگترین مراسم پخت آش نذری دنیا نیز در یزد برگزار می شود که در آن برای ۱۳۰ هزار نفر در محله نعیم آباد یزد آش طبخ می شود.

وی بیان داشت: بحث گردشگری مذهبی یک ظرفیت خوبی است که اکنون با توجه به موج اسلام خواهی که در دنیا وجود دارد، عزاداری های پاک و سالم تر یزد می تواند مورد استفاده کسانی قرار گیرد که می خواهند با اسلام آشنا شوند. وقتی گردشگران می آیند و این عزاداری ها را میبینند از هر دین، مذهب و ملیتی که باشند برایشان خیلی جای تعجب دارد که اسلامی که اینقدر بر علیهش تبلیغ می‌کنند، مراسم عزاداری پیروان آن تا این حد باشکوه و پرنشاط باشد. به این وسیله تمام چیزهایی که در ذهنشان بوده پاک می شود و بری خنثی کردن نقشه دشمنان در اسلام هراسی و شیعه هراسی بسیار سودمند است.

 مسئول دبیرخانه بین المللی «یزد حسینیه ایران» اظهار کرد: چند سال است که با برنامه ریزی هایی که توسط میراث فرهنگی و دبیرخانه حسینیه ایران انجام شده گردشگران خارجی در مراسم عزاداری شرکت می کنند و خاطرات خوبی برای آن ها به یادگار می ماند. در کنار این بازدید ها بسته های فرهنگی به زبان انگلیسی در مورد اهداف قیام عاشورا و معرفی اسلام و همچنین هدیه های فرهنگی نظیر نخل های کوچک به آنان اهدا می شود.

وی تاکید کرد: همچنین روحانیون مسلط به زبان های زنده دنیا در کنار گردشگران حضور پیدا می کنند و به سوالات آنان پاسخ می‌دهند.

حسینی گفت: با برنامه ریزی های صورت گرفته امسال گردشگران در حسینیه شاهزاده فاضل، حسینیه امیرچخماق و حسینیه سفید اشکذر و بعضی شهرستان ها مثل اردکان و تفت حضور پیدا خواهند کرد و از مراسم مختلف نظیر نخل برداری، سینه زنی و پخت آش نذری بازدید خواهند داشت.

مسئول دبیرخانه بین المللی «یزد حسینیه ایران» خاطرنشان کرد: در سال گذشته عملیات مستند سازی و فیلمبرداری زندگی ۳۵ پیرغلام استان انجام شد و این بحث امسال هم ادامه دارد و انشالله تا آخر ماه صفر امسال اولین کتاب در این زمینه به انتشار می رسد.

وی افزود: همچنین دبیرخانه «یزد؛ حسینیه ایران» امسال طرحی تحت عنوان خادمین افتخاری حسینیه ایران را برگزار می کند که طی آن کسانی که تمایل دارند می توانند در نظافت سطح شهر و به ویژه مسیر تردد عزاداران حسینی شرکت کنند. برای این کار تنها کافی است با ارسال پیامک به شماره ۳۰۰۰۶۰۰۰۱۴ در این حرکت خیر و فعالیت اجتماعی که از ششم محرم آغاز می شود مشارکت داشته باشند.

انتهای پیام/
 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.