شناسه : 29855880
عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس:

مأموریت توتال حداکثر کردن بهره برداری قطری‌ها از پارس جنوبی است


عضو سابق کمیسیون امنیت ملی با اشاره به قرارداد شرکت نفت با شرکت فرانسوی توتال گفت: مأموریت توتال حداکثر کردن بهره برداری قطری‌ها از پارس جنوبی است.

به گزارش یزد آوا؛ عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس در گفتگو با خبرنگار یزدرسا، در خصوص قرارداد نفتی توتال گفت: قراردادی که با شرکت توتال بسته شد بر مبنای الگوی قراداد IPC است در صورتی که این قرارداد نفتی خود با مشکلات جدی همراه بوده و خلاف قانون اساسی است و به مصلحت کشور نیست.

محمد صالح جوکار با اشاره به اینکه دولت باید مجموعه‌ای از این قراردادها که اهمیت خاصی داشته را قبل از پذیرفتن در حضور جمعی از نخبگان و صاحب نظران از طیف‌های مختلف به مشورت بگذارد، اظهار کرد: قرارداد توتال تا به حال رونمایی نشده و در جایی ارائه نشده است و نمایندگان مجلس هم در جریان انعقاد این قرارداد نبوده‌اند، چه برسد که برای عموم مردم منتشر شود. مخفی کاری در ابتدای کار این قرار داد خیلی جای سوال دارد؟ اگر مشکلی ندارد چرا این قرار داد برای عموم شفاف ارائه نمی‌شود و در این قرارداد چه مشکل اساسی وجود دارد که شفاف سازی نمی‌شود.

جوکار با اشاره به مواضع خضمانه فرانسه نسبت به ایران، اذعان کرد: شرکت نفت ایران با وجود مواضع خصمانه فرانسه بر علیه ایران اصرار به مسئله قراداد شرکت‌های فرانسوی دارد؛ اگر توتال قادر به حل مشکلات ما بود ۱۶ سال پیش این کار را کرده بود و قراردادش با ایران را رها نمی‌کرد. باید اعتماد بیشتری به ظرفیت های داخلی داشته باشیم.

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: متاسفانه جوّی به وجود آمده که فکر می‌کنند کلید حل مشکلات، شرکت‌های بزرگ نفتی دنیا هستند؛ در حالی که امروزه بسیاری از شرکت‌های عظیم نفتی تمام بخش‌های پروژه‌های نفتی خود را به تنهایی انجام نمی‌دهند و از شرکت‌های خرد و تخصصی‌تر در زمینه‌های مختلف، استفاده می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه مأموریت توتال حداکثر کردن بهره برداری قطری‌ها از پارس جنوبی است، تصریح کرد: قرارداد نفتی توتال دو طرفه عمل می‌کند به این معنا که در بحث پارس جنوبی یک طرف با  قطر قرارداد می بندد و از طرف دیگر با ایران قرارداد می بندد تا منافع کلانی را به جیب زند و این عمل دلسوزانه نیست و دست‌هایی در کار است تا قطری‌ها بتوانند از این منافع بهره بیشتری ببرند.

این کارشناس مسائل سیاسی با تأکید بر اینکه شرکت‌های خارجی در فضای گل آلود سیاسی فعلی، خوب دارند ماهی می‌گیرند، افزود: نباید قرارداد‌های کلان به شرکت‌های خارجی واگذار شود؛ چرا که به قدر مسلم شرکت توتال اگر منافعی در این قرار داد وجود نداشت به این امر ورود نمی‌کرد و قطعا شناخت به حوزه‌های نفتی ایران دارد.

جوکار با اشاره به اینکه قرارداد توتال در شأن جمهوری اسلامی و صنعت نفت ما نیست، خاطرنشان کرد: شرکت توتال هیچ گونه تعهدی به ما نداده است که اگر آمریکایی‌ها تحریم خود را افزایش دهند وضعیت این قرار داد چه می‌شود وبارها به صورت مبهم ابراز داشته که بر اساس قراردادهای بین اللمللی عمل می‌کند؛ ولی تا به اکنون این مسئله در حالی از ابهام قرار دارد.

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس نهم با تأکید بر اینکه مشکل اصلی ما نبود نهادهای نظارتی دقیق و کافی است، عنوان کرد: در حال حاضر با توجه به شائبه‌های موجود در این قرارداد، مجلس باید با حضور خود دراین مسئله شفاف سازی کند تا منافع ملی به خطر نیفتد.

وی انعقاد قرارداد نفتی توتال بدون برگزاری مناقصه را از ایرادات اصلی این قرارداد برشمرد وعنوان کرد: در این قرارداد باید با ورود مجلس مناقضه بین المللی برگزار می‌شد تا در این صورت به شرکت‌های داخلی هم فرصت داده شود؛ ولی این اتفاق نیفتاد.

جوکار با بیان اینکه توتال به جهت مأموریتی خاص به ایران آمده است گفت، افزود: جای سوال این است که تا جایی که شرکت‌های داخلی اعلام میدان‌داری کرده‌اند چرا از وجود آنها استفاده نشده است؟

عضو سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس خاطرنشان کرد: بعد از گذشت 38 سال از انقلاب کاری که خودمان می توانستیم انجام دهیم به شرکت توتال واگذار کردند و جشن پیروزی می گیرند، این در شأن ملت جمهوری اسلامی ایران نیست؛ بلکه ذلت و خواری است.

انتهای پیام/د




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.