ناپایداری اطلاعات در فضای مجازی، دغدغه سازمان اسناد برای آیندگان است/جای خالی «آرشیو مطبوعات» در اسناد یزد
به گزارش یزد آوا به نقل از یزد رسا، داوود پاكطينت امروز به مناسبت روز اسناد ملي و ميراث مكتوب در جمع اصحاب رسانه با اشاره به شعار در نظر گرفته شده مركز اسناد براي امسال مبني بر «اسناد ملي، اصالت، صيانت و هويت»، در اين رابطه تصريح كرد: اصالت سند به لحاظ قدمت و پيشنبه تاريخي سند، محتوي آن و نيز تحليل گفتمان سند، قابل بررسي و حائز اهميت است.
وي ادامه داد: موضوع صيانت در شعار امسال در واقع مهمترين وظيفه مركز اسناد است كه در اين رابطه تدابير از سوي قانون براي تحقق اين موضوع پيشبيني شده است.
مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد افزود: برخي افراد جامعه براي صيانت از اسناد خود، آنها را به مركز اسناد اهدا و برخي نيز آنها را ميفروشند ولي در هر صورت اقدامات و فرآيندهاي فني كه روي اسناد براي حفاظت از آنها انجام ميشود، ميتواند عمر آنها را تا 500 سال نيز افزايش دهد.
پاكطينت در مقوله هويت نيز اظهار كرد: جامعهاي كه گذشتهي خود را فراموش كند، قطعاً آيندهاي نخواهد داشت لذا وظيفه داريم كه هويت گذشتگان را حفاظت و طبقهبندي شده در اختيار آيندگان قرار دهيم چرا اسناد هويتبخش آيندگان هستند.
ایم مسئول در ادامه يكي از مهمترين دغدغههاي مركز اسناد در حال حاضر را ناپايداري سخنان انسانهاي وارسته و توانمند در شبكههاي مجازي عنوان كرد و گفت: متاسفانه اطلاعات درج شده در شبكههاي مجازي به سادگي ميتواند از بين برود لذا كساني كه دغدغهي نوشتن دارند بايد بدانند كه شبكههاي مجازي مكان امني براي نوشتن نيست و از طرفي فرهنگ مكتوب، جايگاه مناسبي در جامعه ما پيدا نكرده و اين دغدغه در حالي وجود دارد كه دين مبين اسلام تاكيد دارد كه علم خود را مكتوب كنيد.
وي ضمن تشريح فعاليتهاي مركز اسناد استان در سه بخش اسناد، كتابخانه و تاريخ شفاهي تصریح کرد: در بحث اسناد علاوه بر مردم كه ميتواند اسناد خود را به مركز اسناد اهدا يا بفروشند يا اين كه براي اسكن و ترميم فروي به مركز اسناد موقتاً تحويل دهند، دستگاههاي دولتي نيز بايد پروندههاي راكد خود را در اختيار مركز اسناد قرار دهند.
وي تاكيد كرد: بايگاني راكد نيز طبقهبندي خاص خود را دارد و اين كه اسناد و پروندههاي بدون نظم در كنار انباري رها شود، تخلف محسوب ميشود.
پاک طینت در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه یکی از مهمترین رسالتهای مرکز اسناد و کتابخانه ملی، حفظ و نگهداری از اسناد تاریخی به عنوان هویت و اصالت مردم هر منطقه است، افزود: در این راستا از مردم دعوت می کنیم تا اسناد خود شامل عکس، نوشته، حکم یا هر سند دیگری که بتواند تاریخ، ادبیات، سیر تغییر واژهها و ... یک دوره را روشن کند، به مرکز اسناد ارائه دهند.
مدیرکل مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان یزد تصریح کرد: برخی از خانوادههای سرشناس یزد بسیاری از اسناد تاریخی مهم حتی فرمانهای دوران قاجار را به مرکز اسناد تحویل داده اند و این اسناد برای آیندگان حفظ و نگهداری خواهد شد.
وی افزود: مردم نیز می توانند اسناد خود را به سه شکل به مرکز اسناد ارائه دهند؛ نخست هدیه اسناد و سپس فروش آنها اما در صورتی که تمایلی به انجام هیچ یک از این دو اقدام نداشتند، می توانند اسناد خود را به مرکز آورده و پس از اسکن و ثبت در سامانه مرکز اسناد، آن را نزد خود نگهداری کنند.
پاكطينت در بخش ديگري به وظايف مركز اسناد در قبال كتابخانهها اشاره كرد و گفت: يكي از اين وظايف واسپاري كتاب و پاياننامههاست كه متاسفانه نسبت به آن بعضاً سهلانگاري ميشود و نكته مهم در مورد پاياننامهها نيز رعايت حقوق معنوي تهيهكنندگان آنهاست كه مورد اهتمام مركز اسناد قرار دارد.
وي كل پايان نامههاي موجود در مركز اسناد استان را 9 هزار و 924 مورد خواند و افزود: از اين تعداد، پنج هزار و 522 مورد ورود اطلاعات شده است.
مدير كل مركز اسناد استان در ادامه نيز در رابطه با تاريخ شفاهي نيز توضيحاي ارائه كرد و گفت: در حال حاضر 480 ساعت آرشيو شفاهي از 240 نفر در مركز اسناد استان وجود دارد.
به گفتهي وي، هماكنون تعداد كل برگ سند موجود در استان يك ميليون و 896 هزار و 225 برگ است كه يك ميليون و 117 هزار و 328 برگ از اين اسناد در مقصد اطلاعرساني و در اختيار عموم علاقمندان قرار گرفته است.
وي قديميترين سند موجود در استان را مربوط به سال 1205 هجري قمري ذكر كرد و گفت: 34 وقفنامه خاص در استان داريم كه جالبترين و قديميترين آن مربوط به باغ دولتآباد يزد است، 9 فرمان حكومتي نيز در مركز اسناد استان وجود دارد كه قديميترين آن به سال 1263 هجري قمري بازميگردد و همچنين قديميترين سند ازدواج موجود در استان هم مربوط به سال 1283 هجري قمري است.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|