شناسه : 25339811
در اتوبان مسدود تصادفی هم رخ نمی‌دهد!

نقش برجام در ایجاد رکود بی‌سابقه در کشور


تورم پایین در شرایط رکودی مانند این است که اتوبانی را برای مدتی مسدود و از حالت استفاده خارج کنند و بعد بگویند در این اتوبان در این مدت هیچ تصادفی رخ نداده است!

یزد آوا به نقل از یزدرسا؛ یکی از پیامدهای گره زدن همه مسائل کشور به مذاکرات هسته‌ای و برجام، ایجاد رکود در کشور است. به طوری که در دو سال اخیر شاهد شدیدترین رکود حاکم بر کشور و تعطیلی بسیاری از واحدهای تولیدی بوده‌ایم. مذاکرات هسته‌ای از این جهت بر رکود دامن زد که دولت همه مسائل اقتصادی را به مذاکرات و برجام گره زده بود و برای هر فعل و انفعال اقتصادی به برجام چشم دوخته بود. این مسئله جایی فاجعه‌بارتر شد که فضاسازی و پروپاگاندای گسترده‌ی دولت در این عرصه موجب شد حتی فعالان اقتصادی جامعه هم فعالیت‌های خود را منوط به برجام کنند و بنشینند و ببینند مذاکرات به چه سرانجامی می‌رسد تا بر اساس آن اقدام کنند!

وقتی ارتش رسانه‌ای حامی دولت با تصویرسازی غیرواقعی از توافق اینگونه به مردم القا کرده بود که نهایی شدن توافق، دلار هزار تومانی به همراه خواهد داشت، معلوم است که نتیجه آن بی‌عملی و در واقع بلاتکلیفی و منتظر ماندن برای نیل به دلار هزار تومانی می‌شود! دلاری که البته نه به تنها هزار تومان نرسید بلکه یک سال بعد از اجرایی شدن برجام، نزدیک به هزار تومان گران‌تر شد!

حاکم شدن رکود شدید بر کشور، ضربات جبران‌ناپذیری را به اقتصاد جامعه وارد آورده است، به طوری که به دنبال همین رکود است که بسیاری از واحدهای تولیدی تعطیل شده‌اند و برخی نیز در حالت نیمه تعطیل قرار دارند. رکودی که حتی اجرای بسته اقتصادی توسط دولت، پرداخت وام خرید خودرو، ارائه کارت‌های اعتباری و اقداماتی از این دست هم نتوانست تاثیر خاصی در آن داشته باشد. رکودی که با توجه به تلاش دولت برای کنترل تورم، می‌توان گفت به نوعی عامدانه توسط دولت ایجاد شده است.

در مدت سه سال ونیم اخیر، صدها واحد تولیدی در کشور تعطیل شده است و همین چندی پیش بود که وزیر کار اعلام کرد هر پنج دقیقه یک نفر بیکار می‌شود. رکود حاکم بر کشور در این سال‌ها، بی‌سابقه است به طوری که بسیاری از شاخص‌های اقتصادی حکایت از فراگیر‌ شدن رکود در اجزای مختلف اقتصاد کشور دارد. دولت مدام از کاهش نرخ تورم می‌گوید، اما این در شرایطی است که نقدینگی 490 هزار میلیاردی سال 91 به یک میلیون میلیارد تومان در سال 94 رسیده و ضریب جینی در کل کشور از 36 درصد در سال 92 به حدود 38 درصد در سال 93 افزایش یافته و نکته قابل توجه اینکه ضریب جینی در روستاها از 32 درصد در سال 92 به 34 درصد در سال 93 رسیده است. همچنین صادرات غیرنفتی ایران در سال 94 بیش از 16 درصد کاهش یافته و سرمایه خارجی وارد شده از 5 میلیارد  دلار سال 91 به 4/1 میلیارد در سال 94 رسیده است. علاوه بر این، بازار مسکن از دیگر مواردی است که به شدت با رکود مواجه شده و این در حالی است که بی‌مهری دولت به مسکن مهر بر کسی پوشیده نیست.

رکود بی‌سابقه در حالی است که دولت‌مردان مدام از تورم تک‌رقمی سخن می‌گویند و به این افتخار می‌کنند که تورم رشد آنچنانی نداشته! این در حالی است که سخن گفتن از تورم پایین در شرایط رکود اصلا معنایی ندارد. به قول معروف تورم پایین در شرایط رکودی مانند این است که اتوبانی را برای مدتی مسدود و از حالت استفاده خارج کنند و بعد بگویند در این اتوبان در این مدت هیچ تصادفی رخ نداده است!

ارسلان پورذهبی

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.