شناسه : 40533656
در میزگرد یزدرسا مطرح شد

وضعیت مناسب‌سازی معلولان از آنچه در یزد هست تا آنچه باید باشد


معلولان مانند سایر افراد حق دارند به راحتی در فضاهای شهری تردد کنند و با مشکل و مانعی مواجه نباشند به دلیل اهمیت این موضوع وضعیت مناسب‌سازی شهر یزد در میزگرد یزدرسا مورد بررسی قرار گرفت.

به گزارش یزدرسا، معلولان مانند سایر افراد حق دارند که به راحتی در فضاهای شهری  به ویژه معابر و پیاده روها تردد کنند و در این رابطه با مشکل و مانعی مواجه نباشند و در واقع مناسب سازی راهی به سوی ایجاد فرصت‌های برابر در جامعه و حفظ حقوق انسانی شهروندان است اهمیت این موضوع «محسن صباغی نژاد» معاون توانبخشی بهزیستی استان یزد، «محمدحسین رادمنش» مدیر عامل جامعه معلولان استان و فخرالسادات خامسی عضو شورای شهر یزد را در میزگرد یزدرسا به منظور بررسی وضعیت مناسب‌سازی شهر یزد دور هم جمع کرد.

محسن صباغی نژاد در خصوص وضعیت مناسب‌سازی محیطی برای جامعه معلولان استان یزد گفت: چنانچه وضعیت مناسب‌سازی محیط شهری نسبت به شهر ایده‌آل معلولان سنجیده شود شهر یزد از این لحاظ در وضعیت خوبی قرار ندارد و با آن فاصله زیادی دارد و با نگاهی به محیط اطراف نیز می‌توان به این وضعیت پی برد.

وی افزود: در شهر یزد محله‌ای، فروشگاهی، خیابانی و حتی قسمتی از یک خیابان را نداریم که معلولان با حضور در آن بتوانند به‌راحتی و بدون کمک گرفتن از دیگران نیازهای مختلفشان را برطرف و در امور مختلف مشارکت داشته باشند که این یک نگاه واقع‌بینانه و بدبینانه به مناسب‌سازی محیط شهری در یزد است.

الگو بودن وضعیت مناسب‌سازی شهر یزد در کشور

صباغی نژاد اضافه کرد: از طرف دیگر با مقایسه وضعیت استان و مخصوصاً شهر یزد با دیگر نقاط دیگر کشور، مشاهده می‌کنیم که وضعیت یزد در امر مناسب‌سازی برای معلولان امیدوارکننده است و در جلساتی که بدین منظور برگزار می‌شود اقداماتی که در استان و به‌خصوص شهر یزد انجام‌شده به‌عنوان نمونه و الگو در کشور بیان می‌شود.

وی تصریح کرد: در طول دو تا سه سال گذشته با همکاری و هماهنگی دستگاه‌های ذیربط ازجمله بهزیستی، شهرداری و شورای شهر اقدامات خوبی در یزد برای مناسب‌سازی محیط برای معلولان  نسبت به دیگر مناطق کشور انجام‌گرفته است اما واقعیت این است که نباید به این شرایط راضی باشیم.

محمد حسین رادمنش نیز با بیان اینکه مناسب سازی شهر یزد نسبت به شهرهای دیگر استان‌ها وضعیت خوبی دارد، گفت: شورای شهر و شهرداری از دوره‌ قبل اقدامات مناسب سازی شهری یزد را شروع کردند و اقدامات بسیار خوبی انجام گرفت که هنوز ادامه دارد.

هفت خوان و سیمرغ پروژه‌های شاخص مناسب‌سازی در یزد

مدیرعامل جامعه معلولان استان اجرای پروژه هفت خوان و سیمرغ را از جمله اقدامات دانست و افزود: در این پروژه‌ها مناسب سازی معابر، اتوبوس و ایستگاه‌های اتوبوس انجام شد و ۱۴ دستگاه اتوبوس با نصب رمپ برای خدمات رسانی به معلولان و کسانی که برای استفاده از اتوبوس نیاز به سطح شیبدار دارند مناسب‌سازی شد.

فخرالسادات خامسی عضو شورای شهر یزد نیز با بیان اینکه متولی اصلی  در حوزه معلولان بهزیستی و استانداری است، گفت: مناسب‌سازی بخش معابر عمومی به عهده شهرداری است و  باید حوزه عمرانی، فضاهای شهری و وسایل نقلیه عمومی را به گونه‌ای مناسب‌سازی کند که همه اقشار از جمله معلولان، کودکان و سالمندان بتوانند از آن استفاده کنند.

وی از طرح‌های سیمرغ و هفت خوان در یزد را اقدامات ویژه شهرداری در سال‌های گذشته دانست و افزود:  در طرح هفت‌خوان مناسب‌سازی و رفع موانع فیزیکی محدوده شهری از میدان همافر تا مسجد جامع انجام شد و در طرح سیمرغ نیز از هر پنج منطقه شهری یک محله انتخاب و مناسب‌سازی آن انجام شد.

مناسب سازی فضای ادارات یزد به سطح شیبدار ورودی خلاصه نشود/ نبود بودجه بهانه است

صباغی نژاد در خصوص همکاری دستگاه‌ها در زمینه مناسب سازی ادارات گفت: دستگاه‌های مختلف در امر مناسب‌سازی محیط برای معلولان مشارکت دارند و براین اساس در جشنواره شهید رجایی یکی از آیتم‌های مورد توجه بحث اقدام دستگاه‌ها در مناسب‌سازی محیط بوده و امتیازات هر دستگاه در این زمینه مشخص است.

رادمنش در این زمینه با بیان اینکه متاسفانه با وجود الزام قانون دستگاه‌ها و ادارات دولتی در زمینه مناسب‌سازی همکاری ندارند، افزود: این مناسب‌سازی تنها به معنای داشتن سطح شیبدار در ورودی ساختمان آن اداره نیست که حتی برخی از این سطح شیبدارها نیر استاندارد نیست و علاوه بر آن با ورود به برخی ادارات معلولان با مانع برخورد می‌کنند و ممکن است برای طبقات بالا آسانسور نداشته باشند یا برای نمونه سرویس‌های بهداشتی آن غیر قابل استفاده برای معلولان باشد.

وی افزود: در ماده دو قانون جامع حمایت از حقوق معلولان صراحتا ذکر شده است ساختمان‌ اداراتی که پروانه ساخت و ساز می‌گیرند حتما باید در پایان کار  تمام اصول مناسب‌سازی در آن رعایت شده باشد اما از آنجا که این قانون ضمانت اجرایی ندارد، ممکن است کمیسیون ماده ۱۰۰ آنها را جریمه‌کند و دیگر مناسب سازی آن اصلاح نشود البته اخیرا کمیسیون ماده ۱۰۰ اجازه نمی‌دهد که هر ساختمانی که تخلف کرد مناسب سازی آن رها شود.

رادمنش با بیان اینکه مناسب‌سازی یکی از شاخص‌های ارزیابی ادارات در جشنواره شهید رجایی است، گفت:  متاسفانه بیشتر ادارات نداشتن بودجه را برای عدم مناسب‌سازی ساختمان اداره بهانه می‌کنند که غیرقابل قبول است در حالی که برخی تجهیزات و‌امکانات در اداره را بدون اینکه ردیف بودجه‌ای برای آن تعریف شده باشد فراهم می‌کنند.

مدیر عامل جامعه معلولان استان تصریح کرد: در برخی ادارات حتی سطح شیبدار ورودی ساختمان نیز استاندارد نیست و در مناسب‌سازی نیز از افرادی که تخصص دارند و آشنا به این امور هستند راهنمایی نمی‌گیرند و با وجود اینکه جامعه معلولان حاضر به مشاوره رایگان به آنهاست زیر بار نمی‌روند و صرفا جهت رفع تکلیف اقدام به مناسب‌سازی می‌کنند که استاندارد و قابل استفاده برای معلولان نیست.

نادیده گرفته شدن گروه‌های مختلف معلولان در مناسب‌سازی شهری یزد

معاون امور توان‌بخشی بهزیستی استان عنوان کرد: یکی از مشکلات ما در مناسب‌سازی فیزیکی این است که همین اقدامات کمی نیز که انجام شده بیشتر با دید مناسب‌سازی و رفع موانع فیزیکی برای معلولان جسمی بوده است و در این اقدامات کمتر وارد مناسب‌سازی حوزه معلولان نابینا و ‌ناشنوا شدیم.

وی افزود: مناسب‌سازی سر چهارراه، دسترس‌پذیری پیاده‌رو به خیابان یا ایستگاه اتوبوس یا دسترس‌پذیری ایستگاه اتوبوس به پیاده‌رو مواردی است که برای رفع موانع فیزیکی حوزه معلولان جسمی انجام شده است و برای معلولان نابینا بیشتر این اقدامات معنایی ندارد.

رئیس هیئت مدیره جامعه معلولان استان نیز گفت: باوجود اینکه بسیاری از بوستان‌ها و پارک‌های سطح شهر یزد مناسب‌سازی شده است اما هنوز بسیاری از معابر و پیاده‌روهای سطح شهر نیاز به مناسب‌سازی دارد، ضمن آنکه برخی مغازه‌دارها سایبان‌هایی نصب کردند یا اجناسشان را در جلوی مغازه چیده‌اند که به خصوص برای معلولان نابینا مشکل زاست و ممکن است در هنگام عبور به این‌سایبان‌ها برخورد کنند.

وی با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی در خصوص رعایت حال معلولان افزود: پارک کردن موتورسیکلت در پیاده‌روها و همچنین پارک کردن خودرو در محل‌‌هایی که شهرداری  با تابلو ویژه پارک معلولان آن را مشخص کرده از جمله مواردی است که برای معلولان ایجاد مشکل کرده و نیاز به فرهنگ‌سازی دارد.

افزایش ۲۵درصدی اعتبارات حوزه معلولان در شهر یزد

خامسی عضو شورای شهر یزد یزد نیز گفت: با وجود اقدامات انجام گرفته با توجه به وسعت شهر یزد هنوز تقریبا ده درصد معابر مناسب سازی شده است و هنوز فضاها، اماکن عمومی و پارک‌های زیادی در شهر نیاز به مناسب سازی دارد و در شورای ششم برای اعتبارات حوزه معلولان یک درصد بودجه‌ شهرداری یزد به این حوزه تخصیص یافت که با ۲۵ درصد رشد نسبت به گذشته همراه بود و به هر منطقه‌ای ۵۰۰ میلیون برای مناسب سازی فضاهای شهری اختصاص یافت.

وی ادامه داد: علاوه بر مناسب سازی معابر در پروژه‌های عمرانی گذشته، در اجرای پروژه‌های جدید عمرانی شهر یزد هم از همان ابتدا بحث مناسب سازی انجام می‌شود و در هر منطقه‌ای یک معلول به صورت افتخاری به عنوان مشاور حضور دارد که بحث مناسب‌سازی معابر هم در کمیته ارائه طرح‌های عمرانی و هم در اجرای پروژه‌ها در مناطق شهری دیده شود.

صباغی‌نژاد در خصوص وضعیت مناسب‌سازی ناوگان حمل و نقل عمومی یزد گفت:  در سیستم حمل‌ونقل شهری و اتوبوس‌های داخل شهری علاوه بر مناسب‌سازی که برای معلولان جسمی انجام می‌گیرد باید مجهز به سیستم اعلام صوتی و دیداری برای نابینایان و ناشنوایان باشند، البته تعدادی از اتوبوس‌ها در شهر یزد برای نابینایان و ناشنوایان مناسب‌سازی شده بود و اپلیکیشنی نیز برای این منظور طراحی شده بود که متأسفانه اکنون این سیستم‌ها غیرفعال است.

اضافه شدن۵۰ اتوبوس مناسب سازی شده جدید به ناوگان حمل و نقل عمومی یزد

مدیر عامل جامعه معلولان استان یزد نیز عنوان کرد: تعدادی اتوبوس خط واحد برای معلولان نابینا و ناشنوا به سیستم‌های گویا و شنیداری مجهز شده بود اما متاسفانه بعد از مدتی این سیستم غیرفعال شد و در جلسات مناسب‌سازی که در شورای شهر و استانداری برگزار شد مقرر شد سازمان حمل و نقل بار و شمال شهرداری یزد از طریق سازمان فاوای شهرداری این موضوع را پیگیری کند و‌ انجام شود.

خامسی عضو شورای شهر یزد در این زمینه گفت: برای ناوگان حمل و نقل عمومی یزد مقرر شده ۵۰ اتوبوس مناسب سازی شده جدید به ناوگان حمل و نقل عمومی شهر یزد در سال جاری اضافه شود، همچنین مناسب سازی ۱۲۵ ایستگاه اتوبوس در مناطق پنجگانه در حال انجام است، ضمن آنکه پیگیری وضعیت اتوبوس‌های مناسب سازی شده برای نابینایان و ناشنوایان نیز در حال انجام است.

وی افزود: در این زمینه دو دستگاه ون هم از سال‌های قبل در اختیار انجمن نخاعی استان برای حمل و نقل معلولان قرار گرفته که با استفاده از آنها سرویس‌دهی به معلولان حسی حرکتی هم انجام می‌شود البته در کمیته مناسب‌سازی امسال خرید یک ون دیگر هم مصوب شده بود که پیگیر اجرایی شدن آن هستیم و پیگیری تسریع در مناسب سازی ۵۷ اتوبوس خط واحد ویژه نابینایان و ناشنوایان در ماه‌های آتی همراه با پروسه هوشمندسازی ناوگان حمل و نقل عمومی نیز در دستور کار قرار دارد.

خامسی اضافه کرد: علاوه بر اقدامات انجام شده مقرر شد چند دستگاه اتوبوس مناسب‌سازی شده از بهزیستی به آموزش و‌پرورش استثنایی که جامعه معلولان را در تحصیل پوشش می‌دهند تحویل شود و شهرداری با پرداخت حق الزحمه رانندگان در این امر مشارکت داشته باشد.

لزوم ورود یزد به حوزه دسترس پذیری اطلاعات برای معلولان

صباغی‌نژاد در پایان دسترسی‌پذیری اطلاعات را یکی دیگر از مؤلفه‌های مناسب‌سازی برای معلولان دانست و گفت: علاوه بر مناسب‌سازی محیطی و رفع موانع فیزیکی برای معلولان، باید شرایط دسترس‌پذیری اطلاعات در ادارات و دستگاه‌های مختلف و استفاده ازخدمات نیز برای معلولان فراهم شود.

وی با بیان اینکه متأسفانه در استان یزد در حوزه دسترس‌پذیری اطلاعات برای معلولان عملاً اقدامی صورت نگرفته است، عنوان کرد: در هیچ اداره یا دستگاهی در استان یزد ابزار یا سیستمی مانند نرم‌افزارهای خواننده صفحات وب که همه گروه معلولان ازجمله نابینایان و ناشنوایان را توانمند ‌کند تا به حق دسترسی خود برسند و بتوانند به داده‌ها و اطلاعات اپلیکیشن‌ها و سایت‌های مختص دستگاه‌ها هم در اخذ داده‌ها و هم در ورود داده دسترسی داشته و از خدمات استفاده کنند و نیاز خود را رفع کنند وجود ندارد.

معاون امور توانبخشی بهزیستی استان یزد تصریح کرد: سیاست سازمان بهزیستی و به‌خصوص معاونت توانبخشی در دوره جدید این است که با همراهی تشکل‌های معلولان به حوزه تکنولوژی‌های نوین و جدید ورود پیدا کنیم و اعتبارات را به سمتی ببریم که تجهیزات جدید که در حوزه مرتبط با اطلاعات است ‌و گروه‌های مختلف معلولان به آن نیاز دارند خریداری شود.

معلولان باید به طور یکسان از خدمات شهری بهره‌مند شوند

رادمنش مدیر هیئت مدیره جامعه معلولان استان یزد نیز با اشاره به جمعیت بیش از ۳۸ هزار نفری معلولان در استان یادآور شد: مناسب‌سازی شهری صرفا برای معلولان نیست بلکه سالمندان، کودکان، مادران باردار، مادرانی که با کالسکه کودک خود در شهر حضور دارند نیازمند این مناسب‌سازی هستند مخصوصا اینکه جامعه ما نیز رو به سالمندی می‌رود بنابراین باید مناسب‌سازی محیط شهری به درستی انجام گیرد و این فرهنگ در بین مسئولان شکل بگیرد همانگونه معلولان مانند افراد سالم حق زندگی کردن دارند و همانگونه که عوارض و مالیات می‌پردازند باید بتوانند به صورت یکسان از خدمات شهری بهره‌مند شوند.

وی در خصوص وضعیت مناسب‌سازی در شهرستان‌های استان یزد گفت: چند سال پیش اردکان با عنوان اولین شهر پایلوت مناسب سازی انتخاب شد و بسیار اقدامات خوبی در این زمینه در این شهرستان انجام شد و دیگر شهرستان‌ها نیز  مقرر شد که خودشان پیشتاز باشند و مناسب‌سازی محیط شهری را از طریق شورای شهر، شهرداری و فرمانداری پیگیر شوند.

خامسی نیز در پایان به یکی دیگر از اقدامات شورای شهر در حوزه معلولان اشاره کرد و گفت: در تداوم اقدامات سال قبل تفاهمنامه چهارجانبه بین صداو سیما، شهرداری و شورای شهر، بهزیستی و کانون ناشنوایان منعقد شد که در قالب این تفاهم‌نامه مترجم ناشنوایان در برنامه‌های سیمای یزد از جمله اخبار، برنامه‌های سلامت محور، اجتماعی و خانواده‌محور حضور پیدا می‌کند و بحث ایاب و ذهاب مترجمان نیز طبق وظیفه شهرداری متقبل شده است.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.