شناسه : 23877962

چرایی حسینیه ایران بودن یزد و خطراتی که استمرار آن را تهدید می‌کند


یزد را حسینیه ایران نامیدن نقل یکی دوسال و یکی دو دهه نیست؛ صحبت از صدها سال عرض ارادت و ادب به محضر مقدس ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) است که نسل به نسل منتقل و هر روز حرارتش در قلوب مومنان دارالعباده شعله ورتر شده است.

به گزارش یزد آوا به نقل از عصرسیاست؛ حسینیه جایی است که مدح حسین (ع) و اقامه عزای حسین (ع) در آن انجام می‌شود و مختص زمان خاصی هم نیست و در طول سال مردم در آن ارادت خود را به آستان اباعبدلله ابراز می‌دارند. در همین رابطه شهرهایی نیز هستند که این سنت عزاداری مستمر از مدت زمانی طولانی در آن ها نهادینه و به یک سنت بدل شده است. از همین سو است که یزد را حسینیه ایران می خوانند.

اینکه یزد را حسینیه ایران می نامند، نقل یکی دوسال و یکی دو دهه نیست؛ صحبت از صدها سال عرض ارادت و ادب به محضر مقدس ابا عبدالله الحسین (علیه السلام) است که نسل به نسل منتقل و هر روز حرارتش در قلوب مومنان دارالعباده شعله ورتر می شود. سند گواه بر این برپایی مداوم عزای حسین در این شهر است به گونه ای که از قدیم الایام تا کنون همواره خیمه و روضه اباعبدالله در این شهر برپا بوده و مردم همه روزه ارادت خود را به خاندان نبوت و رسالت روا می دارند.

یکی از نمودهای این سابقه طولانی و مستمر در برپایی خیمه عزای اباعبدالله که یزد را به حسینیه ایران بدل کرده است «خانه‌های امام حسینی» در یزد است که برخی با قدمت دو قرن، توجه یزدی‌ها به عزاداری امام حسین (علیه السلام) را نشان می دهد. وقتی قدم زنان وارد بافت تاریخی یزد می شویم و قدم درکوچه ای در محله «بازارنو» که با سنگ ریزه، فرش شده می‌گذاریم، پس از چند پیچ و خم، عمارت خانه امام حسینی را می بینیم که این روزها رخت سیاه بر تن کرده است.

درب چوبی هنوز هم گویای اصالت، قدمت و زیبایی شناختی معماری سنتی ایرانی اسلامی است. تابلو ورودی درب خانه گواه همه چیز است: «المالکُ مولانا سَیّدالشُّهداء رُوحی فِداه» جمله اول در تابلو بعد از بسم الله نیز خواندنی است که بر آن نوشته شده است: قف نمود حاج محمد لاری زمین و فرش و مس و خودش و آنچه دارد را بر اباعبدالله.

این نوع از ارادت به سید الشهدا واقعا مثال زدنی است، قدمت این خانه امام حسینی به سال 183 سال پیش برمی‌گردد که خود گواه رسمی دیرینه در یزد از باب مدح اباعبدلله است. این خانه همواره مخصوص مجالس ائمه اطهار است که به مناسبت‌های مختلف در آن برپا می‌شود. درابتدا این خانه‌ها مخصوص ایام محرم و صفر بوده اما امروزه در تمام طول سال در آن دعا و ثنا به پیشگاه حضرت حق و توسل به ائمه اطهار جاریست.

علاوه بر قدمت عذاری اباعبدالله یزدی ها، شیوه عزاداری آن ها نیز همواره مورد توجه و تایید علما و بزرگان دین بوده است. در همین رابطه مقام معظم رهبری در سال های اخیر شخصا از شیوه عزاداری یزدی ها و مشخصاً هیئت باغ گندم یزد تمجید و تجلیل کردند که خود گویای جایگاه رفیع شیوه عزاداری یزدی هاست. رهبر معظم انقلاب در همین رابطه می فرمایند: « برنامه شما را دیدم؛ خیلی خوب بود، هم از لحاظ سینه‌زنی، هم از لحاظ مداحی، هم از لحاظ دعاهایی که کردید، ان‌شاء‌الله موفق باشید». (لینک کامل خبر)

عزاداران یزدی در شیوه عزاداری سنت هایی نیز دارند که در دنیا نادر است و فقط مانند آن را می توان در برخی از شهرهای مجاور یافت که آن هم از یزد اختباس شده است. در همین رابطه سنت نخل برداری یا نخل گردانی از سنت های دیرینه یزدی هاست. این سنت زیبا همه ساله از شبکه های متعدد سیما پخش شده و خیل زیادی از عزاداران حسینی از دیگر شهرها خود را برای تماشا و شرکت در مراسمات آن به یزد می رسانند.

بزرگ‌ترین نخل استان یزد، هم اکنون در شهرستان «تفت» قرار دارد و هر سال در روز عاشورا جمعیتی عظیم در این مراسم شرکت می‌کنند و صدها نفر این سنبل عظیم را بر دوش می‌کشند و گرد میدان نخل به حرکت در می‌آورند. نخل‌ها در دیگر ایام سال بدون تزئیین در کنار حسینه‌ها، تکایا و میادین بزرگ شهر قرار دارند و سنبل عشق و ارادت مردم یزد به امام حسین(ع) به شمار می‌روند.

در گذشته، جهت مراسم آذین‌بندی و آماده کردن نخلها برای عزاداری ماه محرم با یک فراخوان، اهل محل و یا آبادی صورت می‌گرفت. رسم سنتی بر این شکل بود که وقتی می‌خواستند نخل‌ها را برای انجام مراسم محرم و عاشورای حسینی آماده کنند، چند روز پیش از فرارسیدن محرم، آئین‌هایی برای گردآوری کمک‌های گوناگون از مردم برگزاري مي‌شد. و اهالی نیز از یک تکه چوب و ریسمان گرفته تا پارچه­های الوان، چراغ­، آئینه، خنجر، دشنه­، پیاله زنگوله، سپر، و دیگر زیورآلات را برای آذین بندی هرچه باشکوه­تر نخل به حسینیه‌هاي محل زندگي خود، تحویل می‌دادند. همچنین، در یزد و حوالی آن، رسم بر این بوده و است که درختانی را وقف می‌کنند تا در زمان کهنسالی آن، ساقه­هایش صرف مرمت و ساخت نخل گردد.

یزد با بیشترین آداب خاص برای ادای احترام به اباعبدلله الحسین(ع) واقعا شایسته لقب حسینیه ایران است. امید است با انتقال این رسوم پسندیده و سنتی که مورد تایید نائب حق امام زمان حضرت آیت الله خامنه‌ای نیز هست به نسل آینده بتوانیم همچون گذشته‌های خود اقامه عزای سیدالشهدا را آن‌طور که شایسته است برپا داریم.

با وجود این سابقه و ریشه هاس استوار عزاداری یزدی ها امروزه تهدیداتی متوجه حسینیه ایران شده است؛ تهدیداتی که در صورت عدم مدیریت و رفع آن می تواند حسینیه ایران بودن را از یزدی ها بگیرد؛ سنتی ها که یزدی ها برای قرون متمادی بر پایداری و صلابت آن تلاش فراوان کرده اند.

یکی از تهدیدهای جدی برای استمرار صفت حسینیه ایران بودن دارالعباده یزد، هجمه شدید برخی از افراد به برگزاری عزاداری در این شهر است، به صورتی که عده ای قصد دارند با مطرح کردن مباحثی چون افسرده بودن یزدی ها و ارتباط دادن آن به برگزاری مستمر روضه های اباعدالله در این استان، فرهنگ حسینی یزدی ها را سست کرده و از شکوه و جلال حسینیه یزد بکاهند.

نماینده ولی فقیه در استان یزد: برخی به دنبال توطئه علیه روضه‌های امام حسین(ع) و فرهنگ دینی یزد هستند

 

البته این رویکرد انحرافی از سوی مردم،علما و دلسوزان استان بارها مورد انتقاد قرار گرفته و خواستار پیگری و پیگرد قضایی مطرح کنندگان آن نیز شده اند. در همین رابطه نماینده ولی فقیه در استان یزد با اشاره به اینکه افسرده خواندن مردم یزد به دلیل حضور در مراسم‌های عزاداری توطئه علیه هیئت‌های عزاداری است، مشکل مردم یزد را بیکاری و گرانی دانست و گفت: مشکلات مردم با کنسرت رفع نمی‌شود. (لینک کامل خبر)

موج گسترده برگزاری کنسرت های غیرارزشی و مسئله دار نیز همواره از مواردی بوده است که برخی سعی دارند با دنبال کردن آن فرهنگ عاشورایی و حسینی مردم یزد را تحت الشعاع قرار داده و از استمرار آن برای نسل های بعدی جلوگیری کنند، موضوعی که در صورت عدم مراقبت از سوی مسئولین ارشد استان و دلسوزان دین می تواند در بلند مدت آسیب های زیادی را به بار آورد. البته در همین رابطه بسیاری از مردم دلسوز و علمای دین موضع گیری مناسبی داشته و مخالفت علنی خود را با برگزاری چنین ساختار شکنی هایی به نمایش گذاشتند. (لینک کامل خبر)

آیت الله مدرسی: کنسرت ها امنیت اخلاقی یزد را به شدت به زیر سوال می برد

متاسفانه برخی از نهادها و ادارت استان بدون توجه به وظایف خود در حراست از این فرهنگ و روحیه حسینی که از قرن های متمادی برای یزدی ها حفظ شده است دلسوزی از خود نشان نداده بلکه برخی از اقدامات آن ها غیرمستقیم یا حتی مستقیم روح حسینیه ایران بودن یزد را زیر سوال می برد و این در شرایطی است که برخی از دیگر استان ها برای گرفتن عنوان حسینیه ایران از یزدی ها تلاش فراوانی را صورت داده و حتی دنبال ثبت ملی دادن شهر و استان خود به عنوان حسینیه ایران هستند.

در همین راستا امید است دستگاه های مرتبط با این حوزه با احساس مسئولیت بیشتر هم در راستای تقویت فرهنگ و سنت های حسینی یزدی ها تلاش کرده و برای ثبت ملی دادن آن نیز رایزنی های اساسی را آغاز کنند.

انتهای پیام/آ

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.