شناسه : 26871026
صنعتگر کاشی هفت رنگ یزد مطرح کرد

کاشی‌های هفت رنگ؛ از یزد تا شهر مدینه/ لزوم حمایت مسئولان از صنایع دستی استان یزد


«احمد گلزاد» هنرمند و صنعتگر کاشی سنتی هفت رنگ استان یزد، نزدیک به 18 سال در این زمینه مشغول به کار است و تاکنون چندین نمایشگاه از آثار خود به نمایش گذاشته است.

به گزارش یزد آوا، کاشی هفت رنگ یکی از صنایع دستی شاخص استان یزد به حساب می‌آید که در بناهای تاریخی و به خصوص مساجد استان به کار گرفته شده است.

«احمد گلزاد» هنرمند و صنعتگر کاشی سنتی هفت رنگ استان یزد متولد سال 60 و دارای مدرک کارشناسی ارشد پژوهش هنر است که نزدیک به 18 سال در این زمینه مشغول به کار است.

از نمونه کارهای برون مرزی «گلزاد» می‌توان به کاشی‌های کتیبه مزین به  آیات سوره یاسین در مسجد شیعیان شهر مدینه در کشور عربستان اشاره کرد؛ وی که تاکنون چندین نمایشگاه از آثار خود را در استان به نمایش گذاشته است در زمینه شعر نیز فعالیت دارد و مجموع شعر «شرح شیدایی» از او به چاپ رسیده است.

گلزاد در مصاحبه با خبرنگار یزد آوا؛ با اشاره به سابقه این هنر گفت: پیشینه کاشی سنتی هفت رنگ به زمان سلجوقیان باز می‌گردد، در آن دوران با استفاده از خشت‌های رنگی طرح‌های مورد نیاز خود را جداگانه می‌تراشیدند و با کنار هم قرار دادن آنها یک شکل منسجمی مانند گل در می‌آوردند؛ بعد از آن نیز برای تولید کاشی هفت رنگ، طرح را روی کاشی می‌کشیدند و با قلم موها و رنگ‌های خاص این نوع کاشی را  تهیه می‌کردند.

وی ادامه داد: امروزه برای ساخت کاشی هفت رنگ، ابتدا طرح را روی کاغذ طراحی می‌کنند، سپس با سوزن زنی طرح را روی کاشی منتقل و قلم گیری و لعاب زنی انجام می‌شود و بعد از آن مرحله پخت آن صورت می‌گیرد.

این صنعتگر یزدی گفت: عمده کاربرد کاشی سنتی هفت رنگ در مساجد، محراب، فضاهای سنتی مانند رستوران‌ها، دکوراسیون‌های داخلی، برای فضاهای آموزشی چون تابلو مدارس و ادارات است و با توجه به سفارش‌هایی که داده می‌شود و پروسه‌ای که برای ساخت تهیه کاشی هفت رنگ باید طی شود، روزی یک تا دو متر از این نوع کاشی را تهیه می‌کنیم.

گلزاد با اشاره به وضعیت استقبال از صنعت کاشی هفت رنگ، ادامه داد: مشکلات اقتصادی، کاهش ساخت و ساز مساجد، کاهش ساخت پروژه های سازمانی ودولتی و به وجود آمدن طرح‌ها و تابلوهای مدرن موجب کاهش رونق هنر کاشی هفت رنگ شده است.

وی با اشاره به رضایت بخش نبودن وضعیت بازار صنایع دستی در استان عنوان کرد: در گذشته حضور گردشگران بیشتر بود و این صنعت از وضعیت بهتری برخوردار بود اما اکنون کاهش حضور گردشگر و همچنین کاهش قدرت خرید مردم موجب رکود در بازار صنایع شده است.

این هنرمند یزدی با اشاره به مشکلاتی که در زمینه صنعت کاشی هفت رنگ وجود دارد، گفت: از مسئولان صنایع گردشگری درخواست داریم باتوجه به هزینه بالای انرژی اعم از برق وگاز مصرفی با ادارات مربوطه مذاکراتی جهت اعمال تعرفه‌های مناسب‌تر وویژه جهت صنایع دستی درنظرگرفته شودو دستگاه‌های مختلف از صنعت حمایت کنند.

وی بیمه صنایع دستی را از دیگر مشکلات فعالان این عرصه نام برد و افزود: ما کارفرمایان صنایع دستی نمی‌توانیم از بیمه صنایع دستی استفاده کنیم وخود این مشکل بزرگی برسرراه ماست که امید است مسئولین صنایع دستی علی رغم وعده‌های بسیار نسبت به رفع این مشکل اقدام کنند.

گلزاد همچنین با اشاره به مشکلاتی که بر سر راه صادرات صنایع دستی وجود دارد، ادامه داد: باید افرادی در زمینه صادرات صنایع دستی استان با هنرمندان این عرصه تعامل و مراوده داشته باشند و در زمینه بازاریابی و صادرات این محصولات فعالیت کنند.

وی با تاکید بر لزوم حمایت مسئولان از صنایع دستی، از ارائه رشته تحصیلی دانشگاهی کاشی هفت رنگ  دراستان یزد و پذیرش دانشجو در این رشته ابراز خوشحالی کرد.

انتهای پیام/ف




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.