یزدیها مراقب گرمازدگی باشند/ مصرف غذای کپکزده موجب بروز سرطان کبد میشود
حسن مظفری در گفتگو با خبرنگار یزد آوا با اشاره به افزایش گرمای هوا به خصوص در استان کویری یزد گفت: در فصل تابستان شاهد گرمازدگی به دلیل قرارگیری طولانی مدت در هوای گرم و افزایش موارد مسمومیت غذایی هستیم که گاهی اوقات توأم اتفاق میافتد، به گونهای که گرما زمینه را برای آلودگی غذا فراهم میکند و این شرایط محیطی موجب فعالیت عوامل بیولوژیکی و تولید سم در مواد غذایی و گسترش آنها در غذا میشود.
وی ادامه داد: بیماریها و مسمومیتهای ناشی از غذا که به مسمومیتهای غذازاد معروف هستند انواع مختلفی دارند که شایعترین آنها مسمومیت غذایی است و معمولاً در فصل گرما و تابستان بسیار بیش از دیگر فصول شاهد رخداد آن هستیم.
این کارشناس علوم تغذیه عنوان کرد: در فصل گرما به خصوص در مناطق کویری مانند یزد بدن ضعیف میشود، آب زیادی از بدن دفع شده و بدن فرد دچار کم آبی میشود که در مسمومیتها این کم آبی تشدید میشود و این مسمومیت در نتیجه عدم رعایت اصول و نگهداری درست مواد غذایی است که در برخی موارد فرد نیاز به بستری نیز پیدا میکند بنابراین باید نکات بهداشتی را در تابستان بیش از پیش رعایت کنند.
مظفری ادامه داد: افزایش دمای محیط و عدم رعایت شرایط درست نگهداری مواد غذایی در منازل، رستورانها و محلهای نگهداری مواد غذایی موجب گسترش مواد آلاینده و عوامل میکروبی در مواد غذایی میشوند و مصرف آنها مسمومیت غذایی را به دنبال دارد همچنین، افزایش تردد و مسافرتها و استفاده بیشتر از انواع آشامیدنیها افراد را بیشتر در معرض مسمومیت قرار میدهد.
وی با تأکید بر رعایت موارد و اصول بهداشتی به خصوص در فصل تابستان گفت: بر رعایت بهداشت فردی به خصوص هم اکنون که در دوره کرونا قرار داریم تأکید زیادی شده و ممکن است کوتاهی در این زمینه مشکلات مضاعفی را به دنبال داشته باشد، بنابراین باید در قدم اول رعایت بهداشت فردی به خصوص شستن دستها را مدنظر قرار داد تا کمتر در معرض انتقال آلودگی به بدن از طرق مختلف قرار گیریم.
رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد ادامه داد: بهداشت دستها از این جهت مورد تأکید است که رابط بین محیط، بدن ما و غذاهایی که مورد مصرف قرار میگیرد است و به راحتی چنانچه بهداشت فردی و شستن دستها را رعایت نکنیم احتمال آلودگی و انتقال آن به بدن و مواد غذایی بسیار افزایش مییابد.
مظفری گفت: یکی دیگر از نکات پراهمیت، شرایط نگهداری مواد غذایی به خصوص در اماکن و رستورانهایی است که مواد غذایی تهیه و عرضه میشود که باید در این اماکن رعایت بهداشت فردی، محیطی و همگانی از طرف کارکنان این مراکز به خوبی انجام گیرد تا شاهد مشکلات پس از آن نباشیم، همچنین باید در سفر، مواد غذایی و نوشیدنی را از محل مطمئن تهیه کنیم و از عدم آلودگی آنها مطمئن باشیم.
وی ادامه داد: میوه و سبزیجات را حتماً باید با دستورالعملهایی که وجود دارد ضدعفونی کرد و از نگهداری مواد غذایی فسادپذیر در بیرون از یخچال یا فریزر پرهیز کرد و سعی شود به مواد غذایی پختنی برای استفاده مجدد حداقل 70 درجه حرارت داده شود تا در آن دما آلودگی آنها رفع شود.
این متخصص تغذیه افزود: در برخی موارد افراد با مشاهده کپک بر روی انواع مواد غذایی، کپک را جدا کرده و مابقی غذا را مورد استفاده قرار میدهند در حالی که در این ماده غذایی محیط و شرایطی برای تولید سم از طریق کپکها فراهم شده که مصرف این ماده غذایی ممکن است موجب بروز سرطان کبد در فرد شود.
مظفری تصریح کرد: حتی کسانی که در تولیدات مواد غذایی، کشاورزی و دامپروری فعالیت دارند باید برای تولید محصولات سالم به پرورش دام و طیور خود توجه کنند و برای مصرف دام از علوفه کپکزده یا نان کپکزده و ... استفاده نشود چرا که در غیر این صورت محصول و فرآورده تولیدشده را میتواند دچار مشکل کند و حتماً باید در رعایت بهداشت و تغذیه دام و طیور دقت لازم صورت گیرد.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|