شناسه : 12131307
گزارش/
آمار مهاجرپذیری یزد از مرز استاندارد گذشت/ تغییر فرهنگ؛ مهمترین تاثیر مهاجرت پذیری استان
ساکنان شهرهای کوچک با رویاهای شیرینی که در سر دارند به شهرهای بزرگ و صنعتی مهاجرت میکنند اما در قبال دست یافتن به این رویاها، گاهی ساکنان بومی این شهرها را در معرض خطرات ناشی از مهاجرت خود قرار میدهند که در برخی موارد، مانند ترکشی بر کالبد فرهنگی و اجتماعی شهر فرو میرود.
به گزارش یزد آوا، ساکنان شهرهای کوچک با رویاهای شیرینی که در سر دارند به شهرهای بزرگ و صنعتی مهاجرت میکنند اما در قبال دست یافتن به این رویاها، گاهی ساکنان بومی این شهرها را در معرض خطرات ناشی از مهاجرت خود قرار میدهند که در برخی موارد، مانند ترکشی بر کالبد فرهنگی و اجتماعی شهر فرو میرود.
همشهری نوشت:زندگی مهاجران با مهاجرت به استانهای صنعتی و کارآفرین از جمله یزد، دچار تغییرات مثبتی از بعد اقتصادی میشود اما در قبال رفاه اقتصادی، تغییر فرهنگ ساکنان بومی و از دست رفتن داشتههای فرهنگی، رهاورد منفی مهاجرت است.
اما این تاثیر همیشه یکجانبه نیست بلکه در مواردی نیز فرهنگ میزبان بر جامعه مهاجر اثر میگذارد اما باید دید که نتیجه تداخل فرهنگی، چیست؟
استان و به ویژه شهر یزد در زمره شهرهای مهم کشور در زمینه مهاجرپذیری است و سالانه شاهد مهاجرت روستاییان زیادی است که کار کشاورزی و دامداری را به دلیل کمبود آب رها میکنند و به شهر میآیند و به جمع مهاجران استانهای همجوار و اتباع بیگانه ای میپیوندند که در بخش صنعت استان مشغول کار هستند.
دستاورد این مهاجرتها به گفته بسیاری از کارشناسان تحت تاثیر قرار گرفتن فرهنگ اصیل شهروندان یزد است که مهمترین عامل رشد آسیبهای اجتماعی و تضاد فرهنگی محسوب میشود.
تغییر فرهنگ؛ مهمترین تاثیر مهاجرت پذیری استان
مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری میگوید: امروزه آمار مهاجرت به استان از شرایط استاندارد هم عبور کرده است و این پدیده، اثرات بسیار سوئی بر استان و ساکنان آن گذاشته است.
«مجید جوادیانزاده» میافزاید: صنعتی بودن استان و فعالیت کارخانهها و کارگاههای صنعتی، معادن و تبدیل شدن استان به یک قطب صنعتی، موج مهاجرت کارگران را به استان سرازیر کرده است و فرهنگ بومی استان را دستخوش تغییرات منفی قرار داده است.
وی ادامه میدهد: این استان بر اثر غفلت مسئولان از سالهای گذشته تاکنون در زمره استانهای مهاجرپذیر قرار گرفته است و این در حالی است که این استان در سالهای گذشته مهاجرفرست بوده و نخبگان و متخصصان آن به استانهای دیگر کشور و حتی خارج از کشور، مهاجرت میکردند.
جوادیان میافزاید: هر چند نمیتوان از مهاجرت افراد به استان جلوگیری کرد، اما میتوان حداقل جلوی مهاجرت افراد نخبه استان را گرفت تا تاثیر فرهنگی ناشی از مهاجرتهای بی رویه به استان معکوس شود. وی میگوید: مردم استان دارای فرهنگ اصیل ایرانی- اسلامیهستند و باید جلوی تاثیر خرده فرهنگهای مهاجران و بر این فرهنگ اصیل گرفته شود.
افزایش آسیبهای اجتماعی رهاورد منفی مهاجرپذیری
مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری یزد میگوید: رشد مهاجرت و سرازیرشدن افراد غیربومیبرای کسب و کار به استان یزد موجب افزایش آسیبهای اجتماعی و تغییرات بافت جمعیتی در شهرهای استان به خصوص مرکز استان میشود و این مساله آیندهای مبهم و نگران کننده را در پیش روی استان قرار داده است.
جوادیانزاده میافزاید: آمار منفی مهاجرت از استان درمقایسه با مهاجرت به استان کمتر است که این آمار مبین تغییر هویت و ساختار جمعیتی یزد و حتی نیروی فعال و کاری استان است.
وی با تاکید بر اینکه مهاجرفرستی و مهاجرپذیری استان از کنترل مسئولان خارج شده است، میافزاید: با توجه به اینکه مهاجرت امری انکارناپذیر است مسئولان نیز قادر به بهبود این شرایط نیستند.
جوادیان میگوید: اتباع بیگانه در حال حاضر بیشترین نگرانی مردم و مسئولان استان محسوب میشوند اما باید توجه داشت که افزایش آمار اتباع بیگانه غیرمجاز، نگران کننده تر است.
روستاییان و بی هویتی در شهرها
مدیرکل دفتر امور اجتماعی استانداری یزد با بیان این نکته که روستاییان به دلیل وجود مشکلات خشکسالی به شهرها مهاجرت میکنند، میافزاید: به دلیل نبود تعادل بین حرفههای روستایی،رسوم و فرهنگ روستایی با شهری و نبود کار مناسب برای روستاییان، این افراد در مشاغل کاذب مشغول بهکار میشوند.
این مسئول راهکار پیشنهادی در این زمینه را توانمندساختن روستاها میداند و میگوید: این امر موجب کاهش مهاجرت روستاییان به شهرها میشود؛ هر چند نمیتوان از اثرات خشکسالیها و کم آبی بر این مهاجرتها چشم پوشی کرد.
به گفته وی، روستاییان با قدم گذاشتن در شهر از اصالت و ارزشهای جامعه روستایی خود دور میشوند و در دام آسیبهای اجتماعی اسیر میشوند و دیگر قادر به مدیریت زندگی و اهل خانواده نیستند.
شرایط مطلوب استان برای مهاجرپذیری
مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری یزد میگوید: استان صنعتی یزد با وجود فعالیت واحدهای صنعتی، معادن و کارخانههای تولیدی، بیشترین مهاجران کارگر را به خود جذب میکند و بخش قابل توجهی از نیروی انسانی مورد نیاز صنایع را از خارج از استان تامین میکند.
«مجید جوادیانزاده» میافزاید: امنیت مطلوب استان، میزبانی خوب مردم، غنای فرهنگی و وجود دانشگاههای مهم و شاخص در یزد باعث افزایش مهاجرت به این استان شده است.
وی ادامه میدهد: در این مهاجرتها آنچه باعث نگرانی است، تاثیرپذیری مردم یزد از فرهنگ مهاجران است؛ در حالی که نباید به این شکل باشد و به جای تاثیرپذیری مردم یزد باید فرهنگ غنی خود را به مهاجران معرفی و شرایطی را فراهم کنند تا آنها از این فرهنگ غنی الگو بگیرند.
انتهای پیام/ع
مطالب مرتبط:
- از مهاجرت معکوس تاهجوم مهاجران بی کیفیت به استان یزد/ تغییر مدل مهاجرت با سرمایه گذاری درصنایع تک
- بیشترین جرائم استان یزد توسط افراد غیر بومی صورت میگیرد
- یزد، دومین استان مهاجرپذیر کشور
- پلیس مجدانه به دنبال عوامل شایعه پراکنیهای اخیر در یزد
- غیربومیها واتباع عاملان ناامنی استان/ هشدار درخصوص امنیت غذایی یزد/ بازاریان: وضع کنونی مسجدجامع درشأن دارالعباده نیست
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|