شناسه : 29904588
در ستاد پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر مطرح شد

جایگاه استان یزد در بیماری‌های غیرواگیر/ وجود نشانگر تغذیه‌ای برای 90 درصد تولیدات صنایع غذایی/ 26 درصد یزدی‌ها مشکل اعصاب و روان دارند


امروز در نشست ستاد پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر، به تشریح میزان پیشرفت اجرای سند پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر در استان پرداخته شد.

به گزارش خبرنگار یزد آوا، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان یزد پیش از ظهر امروز در نشست ستاد پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر با بیان اینکه این بیماری‌ها اولویت تمام سازمان‌هایی است که زیر نظر بهداشت جهانی کار می‌کنند، به تشریح میزان پیشرفت اجرای سند پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر در استان پرداخت.

محمد حسن لطفی با بیان اینکه اجرای این سند ملی از سال 1394 تا 1404 به مدت ده سال به طول می‌انجامد، افزود: 80 درصد مرگ و میر در دنیا به دلیل بیماری‌های غیرواگیر است و بی عدالتی در دسترسی به خدمات سلامت، روند رو به رشد آسیب‌های اجتماعی، تغییر سبک زندگی مردم و سلامت روان از جمله علل بیماری‌های غیرواگیر محسوب می‌شود.

جایگاه استان یزد در بیماری‌های غیرواگیر/ اکثر مردم استان کم تحرک هستند

وی با اشاره به جایگاه استان یزد در بیماری‌های غیرواگیر اعلام کرد: استان یزد در سال گذشته از نظر چاقی رتبه 14 را در کشور دارد که 30 درصد از زنان و 14 درصد از مردان را شامل می‌‍‌شود  و رتبه 12 نیز در مصرف دخانیات دارد که 28 درصد مردان و دو درصد زنان در استان انواع مواد دخانی از جمله قلیان، سیگار و انواع مخدر را مصرف می‌کنند.

لطفی با بیان اینکه مردم استان در مصرف فست فودها رتبه ششم را در بین دیگر استان‌ها دارند، گفت: طبق اطلاعاتی که وجود دارد 18 درصد مردان و 14 درصد زنان در استان فست فود مصرف می‌کنند که مصرف کنندگان دائمی به حساب می‌آیند و یزد بعد از استان‌هایی چون هرمزگان، بوشهر، فارس، اردبیل و ... قرار دارد.

شرایط نامناسب سواد سلامت مردم استان یزد

وی با بیان اینکه سواد سلامت مردم استان در شرایط مناسبی نیست،  ادامه داد: استان یزد در مصرف ماهی رتبه19 کشوری، میوه و سبزیجات رتبه 26، نمک  رتبه 13، دیابت رتبه 5، اختلالات چربی خون 17و فشار خون رتبه 9 دارد و در فعالیت فیزیکیِ کم، رتبه 5 دارد و اغلب مردم استان کم تحرک هستند و 87 درصد مردان و  98درصد زنان در استان حداقل تحرک بدنی لازم را در هفته ندارند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان هدف از سند پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر را کاهش 25درصدی مرگ‌های زودرس عنوان کرد و افزود: تعدادی از سندهای برش استانی تدوین و به تصویب رسیده است و تعدادی نیز در حال تدوین است.

به کارگیری 500 نفر در حوزه بهداشتِ طرح تحول سلامت

 وی گفت: اجرای برنامه خدمات نوین سلامت میانسالان و سالمندان یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایی که در نظام تحول سلامت در حال انجام است که تا 70 درصد از سند ملی پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر در این برنامه نظام سلامت با کنترل دیابت، کاهش سکته‌های قلبی و مغزی، کاهش چاقی، کم تحرکی، کاهش مصرف نمک و غربالگری سرطان‌های شایع پوشش داده می‌شود و حدود 500 نفر نیروی طرح تحول سلامت در حوزه بهداشت به کار گرفته شده‌اند.

لطفی تأکید بر تهیه پیوند سلامت برای کلیه طرح‌های توسعه‌ای، همکاری جدی کارگروه‌های ذیل شورای برنامه‌ریزی در تدوین سند جامع سلامت، مشارکت مردم در ارتقای سلامت، تشویق و حمایت لازم از موسسات خیریه و موسسات مردم نهاد فعال در حوزه سلامت را از جمله الزامات تحقق سند پیشگیری و کنترل بیماری‌های غیرواگیر دانست.

استان یزد همچنان دچار کمبود تخت بیمارستانی است

محمد حسین زارع مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز در این نشست در خصوص تعداد تخت‌های بیمارستانی در استان گفت: اکنون بیش از دو هزار و 600 تخت بیمارستانی در استان داریم که پیش بینی شده این تعداد تا سال 1404 به سه هزار و 900 تخت برسد.

وی با بیان اینکه استان یزد از نظر تخت بیمارستانی در کشور در بهترین وضعیت قرار دارد، ادامه داد: با وجود این موقعیت هنوز هم استان دچار کمبود تخت است و با اینکه تعداد تخت آی‌سی‌یو در سال 91 از 115 به 146 و تعداد تخت‌های ان‌آی‌سی‌یو از 44 به 76 تخت در سال جاری رسیده است دائم دچار کمبود تخت هستیم و از این جهت باید سبک زندگی مردم، رفتار سازمان‌هاو ادارات، آموزش و ترافیک و ... در راستای پیشگیری و کاهش بیماری‌ها پیش رود تا دچار مشکل کمبود تخت نباشیم.

وجود نشانگر تغذیه‌ای برای 90 درصد تولیدات صنایع غذایی استان

مصدق معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی استان یزد نیز در این نشست در خصوص  نشانگر تغذیه‌ای در صنایع غذایی استان عنوان کرد: 90 درصد تولیدات صنایع غذایی استان دارای نشانگر تغذیه‌ای هستند که در سال جاری به 100 درصد خواهد رسید و مردم با این اقدام از انواع مواد غذایی و میزان مصرف آنها اطلاع دارند.

وجود 10 واحد تولیدی روغن کنجد در استان

وی با بیان اینکه با پایش‌های انجام شده صنایع غذایی استان در وضعیت خوبی قرار دارد، افزود: علاوه بر آموزش در حوزه کاهش مصرف روغن، خوشبختانه روغن‌های سالم در حال جایگزینی است و اکنون بیش از 10واحد تولیدی صنعت کنجد در استان داریم که تولید روغن کنجد به عنوان یکی از روغن‌هاس بسیار سالم می‌تواند کمک بسیار خوبی باشد و تشویق می‌کنیم تا مصرف روغن تا 10 درصد کاهش یابد.

مصدق با بیان اینکه وظیفه داریم تا هر ساله مصرف نمک را 10 درصد کاهش دهیم، افزود: مجوزی به کارخانه دادیم که با تبلور نمک تولید می‌کند که این نمک شوری بیشتر دارد و بنابراین مصرف آن را کمتر می‌کند و در خصوص قند نیز به تدریج ذائقه مردم را به شیرینی کمتر عادت می‌دهیم و هم شیرینی جایگزین در استان گذاشتیم و سعی داریم میزان شکر مصرفی را از 5 تا 25 درصد کاهش دهیم.

هزینه 60 میلیاردی داروهای شیمی درمانی در استان

وی با اشاره به حوزه درمان گفت: هزینه داروهای شیمی درمانی در استان سالانه بین 30 تا 40 میلیارد تومان است که یا بیمه‌ها آن را پرداخت می‌کنند یا مشمول طرح تحول نظام سلامت می‌شود و در واقع هزینه مستقیم برای رادیوتراپی و داروهای شیمی درمانی در سال برای استان بین 50 تا میلیارد تومان است که برای مردم این هزینه رایگان می‌باشد.

26 درصد یزدی‌ها مشکل اعصاب و روان دارند

محمد هادی فرحزادی مدیر گروه سلامت روان و اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز در این نشست با اشاره به پیمایش ملی سلامت روان توسط وزات بهداشت که هر سه یا چهار سال یکبار انجام می‌شود، افزود: در سال 78 متوسط ایرانیانی که مشکل اعصاب و روان داشتند 21 درصد و یزدی‌ها 11 درصد بود اما در سال 93، میزان مشکل متوسط کشوری اعصاب و روان  26 درصد بود و برای یزدی‌ها متأسفانه این میزان با افزایش دو و نیم برابری نسبت به سال 78، به 26 درصد رسیده است.

خشونت کلامی در 65 درصد مردان یزدی/ بالا بودن مصرف دخانی در استان نسبت به متوسط کشوری

وی افزود: در خشونت فیزیکی، خانگی و اجتماعی وضعیت استان بدتر شده است و در آخرین مطالعه  65 درصد مردان یزدی خشونت کلامی داشتند و و در اعتیاد نیز به جز در قرص اکس در مصرف همه مواد از متوسط کشوری وضعیت بدتری داریم و حتی استان یزد در مصرف حشیش و شیره تریاک نیز مقام سوم کشوری را دارد.

افزایش جذب نیروهای متخصص در طرح نظام سلامت

فرحزادی عنوان کرد: خوشبختانه در طرح نظام سلامت از نظر جذب نیروی متخصص وضعیت خیلی خوبی داریم و با اینکه قبل از طرح تحول در استان 15 کارشناس روانشناسی وجود داشت بعد از اجرای این طرح 65 کارشناس ارشد روانشناسی بالینی و آموزش دیده در مراکز استان کار می‌کنند و تمام دوره‌های تربیت مربی، مهارت زندگی، پیشگیری از اعتیاد و سلامت اجتماعی را گذرانده‌اند.

انتهای پیام/ف 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.