شناسه : 41094134
نوسازی ماشین‌آلات صنعت نساجی یزد به کجا رسید؟

مسائلی که دامن‌گیر صنعت نساجی یزد شد


با وجود اینکه تسهیلات هزار میلیارد تومانی از مصوبات سفر رئیس جمهور شهید به نوسازی و بازسازی صنعت نساجی و بافندگی یزد اختصاص یافت اما به علت مسائل عجیب و البته مبهم تا این لحظه هیچ سودی برای فعالان این صنعت نداشته است.

ه گزارش یزدآوا، صنعت نساجی و بافندگی در استان یزد قدمتی طولانی دارد، بیش از 2 هزار واحد فعال شامل واحدهای کوچک، متوسط و بزرگ در حوزه نساجی و پوشاک در یزد فعال هستند و هم اکنون این استان حدود ۲۷ درصد از تولیدات نساجی کشور را در خود جای داده است، علاوه بر آن تقریباً یکی از متنوع‌ترین استان‌ها در حوزه زنجیره‌ ارزش نساجی و پوشاک است، در بالا دست نساجی پوشاک یعنی تولید چیت، یکی از بهترین کارخانه‌های ایران را دارد که تقریباً ۷۰ کارخانه نخ از آن تغذیه می‌کنند و در پایین دست در حوزه نخ از استان‌های شاخص است.

*عمر برخی از ماشین‌آلات نساجی یزد به بالای 60 سال می رسد

فراتر از تمام این مسائل، صنعت نساجی کاملاً با بوم استان یزد همخوانی دارد و بیشترین بهره را می‌تواند نصیب مردم و استان کند؛ اما این صنعت در سال‌های اخیر دچار چالشی شده است که به گفته مسئولان در حال حاضر اصلی‌ترین و مهم‌ترین چالش صنعت نساجی و پوشاک استان است.

اگر در محلات مریم آباد و گرد فرامرز و شاهدیه که محل اصلی فعالیت واحدهای کوچ صنعت نساجی هستند سر بزنید با ماشین‌آلاتی مواجه می‌شوید که عمری بالای 50 الی 60 سال دارند و به‌زور تعمیرات مداوم و با کمترین بهره‌وری در حال فعالیت هستند و اگر استان یزد بخواهد همچنان در حوزه نساجی و پوشاک حرفی برای گفتن داشته باشد باید فعالان این صنعت، ماشین‌آلاتی که مستعمل شدند را کنار بگذارند و ماشین‌آلات به‌روز وارد کنند تا با استفاده از این ماشین‌آلات هم تولیدات استان یزد تولید باکیفیت‌تری شود، هم بهره‌وری در تولید افزایش پیدا کند و هم در پارچه‌های جدید و پارچه‌های باکیفیت قابلیت رقابت داشته باشد.

*مسئولان دولت سیزدهم برای درد نساجی یزد نسخه پیچیدند
 

 بنابراین در شرایط فعلی برای صنعت نساجی استان یزد از همه چیز مهم‌تر، به‌روز کردن ماشین‌آلات است و ازاین‌رو احیای صنعت نساجی و پوشاک به‌عنوان یکی از محورهای سند تحولی «یزد نوین» تعریف شده است. تا بتوان به‌دقت و تامل بیشتری در این زمینه گام برداشت که این اقدامات را مهران فاطمی، استاندار یزد تشریح کرد.

فاطمی، استاندار یزد در نشست شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی استان با بیان اینکه ۱۰ ‌هزار میلیارد ریال از تسهیلات سفر شهید جمهور، ابراهیم رئیسی به استان برای بازسازی و نوسازی صنعت نساجی و ماشین‌‌‌آلات تخصیص یافت، گفت: در نشست با مدیرعامل بانک ملی ایران، پیگیری‌‌‌های لازم برای پرداخت تسهیلات این حوزه انجام شده است.

وی اضافه کرده بود: ۳۰ ‌درصد از تسهیلات تبصره‌‌‌ای سال جاری به بخش نساجی اختصاص‌یافته است که این تسهیلات علاوه بر پرداخت به واحدهای بزرگ نساجی، به واحدهای کوچک این حوزه نیز پرداخت می‌شود. 

*اعتباراتی که هیچ سودی تا این لحظه برای صنعت نساجی استان نداشته است

اما علی‌رغم تصمیمات خوبی که برای به‌روزشدن ماشین‌آلات نساجی در دولت سیزدهم انجام شد، چالش‌های عجیب و شاید باورنکردنی در این مسیر به وجود آمد که این اقدام را ناتمام گذاشت که باعث شده تا این لحظه استان و واحدهای تولید نساجی بهره‌ای از آن نبرند.

*حاشیه‌ها باعث شد هیچ تسهیلاتی به واحدهای نساجی پرداخت نشود

بعد از طرح این موضوع از سوی استاندار برخی شائبه‌ها در فضای مجازی در زمینه واحدهای نساجی مطرح شد که برخی از دست‌اندرکاران این موضوع که خود ذی‌نفع هستند از رانت این تسهیلات استفاده کرده‌اند و در حال فراهم‌کردن تسهیلات نوسازی ماشین‌آلات نساجی برای نزدیکان و دوستان خود هستند.

در این زمینه مجتبی دستمالچیان، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان یزد در گفتگو با یزد رسا، گفت:  صنعت نساجی کمترین بهره را از رانت انرژی و دیگر رانت‌های موجود برده  و به همین علت برای عده‌ای که به دنبال سود کلان هستند به‌صرفه نیست، بااین‌حال بیشترین شغل در این حوزه ایجاد شده است و بیشترین همخوانی را با بوم استان یزد دارد.

وی ادامه داد: نساجی در برابر خیلی از صنایع دیگر سود چندانی ندارد؛ اما باتوجه‌به اینکه ارزش‌افزوده خوبی دارد و اینکه برخی ماشین‌آلات موجود در صنعت نساجی استان یزد متعلق به حدود 50 الی 60 سال قبل است به دنبال ارائه تسهیلات و حمایت از این حوزه بودیم، بنابراین حوزه بافندگی را که 95 درصد از نساجی یزد را تشکیل می‌دهد و در حقیقت  ضعیف‌ترین بخش صنعت نساجی محسوب می‌شود و دارای ماشین الات قدیمی هستند را برای حمایت مدنظر قرار دادیم.

دستمالچیان عنوان کرد: ارائه تسهیلات به واحدهای کوچک و متوسط بافندگی، می‌تواند موجب حرکت‌دادن زنجیره بافندگی و رشد و نوسازی آنها شود، البته قرار بود این تسهیلات برای واردات برای ماشین‌آلات دست‌دوم و به‌صورت خاص برای واحدهای کوچک ارائه شود تا واحدهای تولیدی کوچک که توان مالی کمی دارند امکان بازپرداخت تسهیلات را داشته باشند که این موضوع مورد قبول بانک قرار نگرفت و بانک اعلام کرد تسهیلات برای واردات ماشین‌آلات دسته دوم پرداخت نمی‌کند و به همین دلیل به سمت واردات ماشین‌آلات نو رفتیم.

وی ادامه داد: با دو شرکت بزرگ اروپایی که با ایران همکاری دارند مذاکره کردیم تا ماشین‌آلات نو به‌صورت عمده وارد کشور   شوند تا از طریق خرید عمده تخفیف نسبتاً خوبی شامل واحدهای تولیدی شود.

وی تصریح کرد: متأسفانه با حرف‌ و حدیث‌هایی که در فضای مجازی به وجود آمد و ما را متهم به استفاده از رانت کردند و این شائبه را ایجاد کردند که این تسهیلات به افراد و واحدهای خاص پرداخت می‌شود، از این ظرفیت و فرصت مهم برای توسعه و رشد نساجی یزد صرف‌نظر کردیم و کار واردات را به خود واحدها سپردیم که در این زمینه اقدام کنند.

رئیس انجمن صنایع نساجی ایران گفت: با اتفاقاتی که به وقوع پیوست هنوز یک مورد تسهیلات نیز پرداخت نشده است و با اینکه استان‌های دیگر بسیار علاقه‌مند هستند از این تسهیلات استفاده کنند، حرف و حدیث‌ها و شائبه‌هایی که به دنبال داشت استان یزد هیچ بهره‌ای از این تسهیلات تا این لحظه نبرده است.

*حادثه‌های به وقوع پیوسته در کشور باعث شد، تسهیلات نوسازی نساجی پرداخت نشود

این صحبت‌های رئیس اتاق بازرگانی کشور در شرایطی مطرح می‌شود ک ه مدیرکل اقتصادی و سرمایه‌گذاری استان به این حاشیه‌ها اشاره‌ای ندارد و مدعی است اتفاقاً تقاضا زیاد بوده؛ ولی به علت حوادث ماه‌های اخیر که در کشور به وقوع پیوسته، باعث ایجاد یک وقفه در کار شده که به‌زودی این مشکلات برطرف و تسهیلات پرداخت می‌شود.

مرتضی محمودی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «یزد رسا»، در توضیح تصمیمات اتخاذ شده برای بازسازی صنعت نساجی استان این‌گونه توضیح داد: برآورد ما این بود که برای بازسازی و نوسازی صنعت نساجی استان یزد بین ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان منابع مالی نیاز داریم و باتوجه‌به جلساتی که با انجمن صنایع نساجی استان داشتیم و همکاری بخش خصوصی، توافق بر این شد که ما بیش از ۴۰ درصد از منابع تبصره‌ای استان را  به حوزه نساجی و پوشاک اختصاص دهیم.

وی ادامه داد: با منابع تبصره‌ای استان که بودجه آن اختصاص‌یافته بود و پول آن نیز در استان موجود بود، توانستیم بخشی از این نیاز را مرتفع کنیم که خوشبختانه حدود ۱۵۰ میلیارد تومان از مجموع پولی که به استان تخصیص پیدا کرده بود که بیش از ۴۰ درصد منابع صنعت معدن تجارت را شامل می‌شد به حوزه نساجی پوشاک اختصاص پیدا کرد و بخش مهمی از این منابع هم در حوزه بافندگی وارد شد و خوشبختانه واحدهای متعددی نیز از آن استفاده کردند.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمايه‌گذاری و اشتغال استان یزد عنوان کرد: برای تأمین بقیه نیاز حوزه نساجی، بخشی از آن از طریق آورده بخش خصوصی تأمین شد و بر اساس مصوباتی که از سفر رئیس‌جمهور شهید وجود داشت، مبلغ هزار میلیارد تومان برای واردات ماشین‌آلات نو از یکی از کشورهای اروپایی اختصاص یافت تا این مبلغ در واحدهای کوچک و متوسط استان بتواند صنعت نساجی را نوسازی بکند.

وی ادامه داد:  برای این منظور نیاز به طی چند فرایند بود که مصوبه سفر آقای رئیس‌جمهور اولین مرحله بود که این اتفاق افتاد، توافق با یکی از بانک‌های عامل، دومین مرحله بود که در این زمینه با بانک ملی توافق شد و سومین مرحله شناسایی افراد واجد شرایط و دارای اهلیت بود به‌شرط اینکه واحد تولیدی داشته باشند و مجوزشان فعال بوده و حاضر به بازسازی و نوسازی باشند که در این مرحله با چالش مواجه شدیم.

محمودی اضافه کرد: درخواست‌ها برای دریافت این تسهیلات زیاد بود؛ بنابراین این موضوع به خود بخش خصوصی یعنی انجمن صنایع نساجی و پوشاک استان یزد واگذار شد و این فرایند فراخوان شد، درخواست‌ها پایش شد و با مواردی که از منابع تبصره‌ای استفاده کردند تطابق پیدا کرد و این روند تقریباً طولانی‌مدت شد.

وی ادامه داد: در این زمینه با چند چالش مواجه شدیم، یکی حادثه بالگرد رئیس‌جمهور و به‌شهادت‌رسیدن ایشان بود، موضوع  دیگر بحث تخصیص ارز بود چرا که این حجم از واردات ماشین‌آلات نیاز به تخصیص ارز یک جا از وزارت صمت بود و مشکلاتی که در این زمینه وجود داشت اجازه این کار را نمی‌داد و نهایتاً معرفی افراد به بانکی ملی و تخصیص آن در این فرایند بود.

محمودی تصریح کرد: در حال رفع مشکلات در این زمینه هستیم و چنانچه بحث تخصیص ارز حل شود، وارد مرحله بعدی و معرفی افراد به بانک عامل می‌شویم، چون افراد واجدالشرایط شناسایی شدند، اهلیت آنها سنجیده شده است و حاضرند ماشین‌آلات نووارد کنند و ماشین‌آلات قدیمی را کنار بگذارند، بنابراین با رفع مشکل تخصیص ارز، می‌توانیم تسهیلات را به‌واسطه بانک عامل اختصاص دهیم.

مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمايه‌گذاری و اشتغال استان یزد افزود: بخشی از منابع جدید تبصره‌ای استان نیز که در سال ۴۰۲ ابلاغ شده است، مانند سال گذشته به حوزه صنعت نساجی و بافندگی تخصیص می‌دهیم که کمکی با شد که اگر درخواست‌ها برای نوسازی ماشین‌آلات واحدهای نساجی بیشتر شد بتوانیم پاسخ بدهیم.

در مجموع مهم‌تر از اینکه شایعات فضای مجازی باعث عدم پرداخت تسهیلات شده است یا حوادث به وقوع پیوسته در کشور یا هر عامل دیگری، این موضوع است که تا این لحظه صنعت نساجی استان یزد هیچ بهره‌ای از این تسهیلات پرسر و صدا نبرده و در شرایطی روزها می‌گذرد که بهره‌وری ماشین‌آلات نساجی یزد به‌شدت کاهش پیدا کرده است و به علت هزینه بالای تعمیرات و به‌صرفه نبودن این صنعت حتی عده‌ای از فعالان نساجی یزد در حال ترک این شغل هستند و لازم است مسئولان مربوطه به هر نحوی و به هر طریقی که می‌توانند وعده‌هایی که در این زمینه داده‌اند را پیگیری و به سرانجام برسانند؛ زیرا اعلام دلایلی مثل شایعات فضای مجازی و تعطیل‌کردن کار به علت حوادث به وقوع پیوسته در کار برای فعالان این صنعت قابل قبول نیست.

انتهای خبر/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.