شناسه : 39083669
در کانون تفکر آب دانشگاه یزد مطرح شد

جمع‌آوری آب باران در یزد؛ از ایده تا واقعیت


هشتاد و سومین نشست کانون تفکر آب دانشگاه یزد با محوریت جمع‌آوری آب باران در محیط‌های شهری و بررسی پارامترهای کیفی آن به‌صورت مجازی برگزار شد.

به گزارش یزدآوا، دکتر حسین ملکی‌نژاد، دبیر کانون تفکر آب دانشگاه یزد با اشاره به عدم زهکشی سطحی حاصل از کمبود شیب در مناطق دشتی و مشکلات ناشی از تجمع روان آب‌ها به هنگام بارش در مناطق کوهستانی و دشتی کشور گفت: یک میلی‌متر روان آب به وسعت شهر یزد می‌تواند حدود ۶۰ الی ۷۰ هزار مترمکعب آب سرگردان در سطح شهر ایجاد کند که در کنار هدر رفت آب مشکلات بسیاری را به همراه دارد، این در حالی است که در شهر یزد گاهی شاهد بارش‌های 40 میلی‌متر نیز هستیم. 

وی مسأله کیفیت روان آب و وجود آلاینده‌ها در اثر حرکت جریان سطحی را از دیگر دلایل لزوم جمع‌آوری آب باران دانست و روش‌های جمع‌آوری آب‌های سطحی شامل ایجاد حوضچه‌های سطحی و زیرزمینی، جوی باغچه‌ها، چاه‌های جذبی برشمرد که می‌بایست در استان یزد به علت کمبود بارش از روش‌های ساده و کم‌هزینه استفاده شود.

رشد 50 درصدی نیاز به آب تا سال 2025

دکتر آرش دالوند عضو هیات‌علمی گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد سیستم استحصال آب باران از طریق سقف را روشی ساده برای جمع‌آوری مستقیم آب باران معرفی کرد که به علت مزایای بسیار آن در سال‌های اخیر موردتوجه کشورهای مختلفی قرارگرفته است. وی افزود: سالانه حدود ۷ میلیون نفر به دلیل مشکلات مرتبط با آب جان می‌دهند که با استناد به پیش‌بینی‌های بین‌المللی تا سال ۲۰۲۵ با توجه به رشد جمعیت و فعالیت‌های کشاورزی و صنعتی نیاز به آب تا ۵۰ درصد افزایش یافته و مشکلات این حوزه را دامن می زند.

به گفته دکتر دالوند روش‌های پیش‌تصفیه و پس‌تصفیه آب باران که شامل تخلیه آب اولیه باران به فاضلاب به علت آلودگی سطحی و تصفیه آب مخزن با استفاده از میکرو فیلترها یا فیلتر شنی، می‌تواند میزان کیفیت آب را تا حد قابل قبولی ارتقا دهد و درنهایت طی فرآیند گندزدایی به کمک کلرزنی و یا پرتو فرابنفش برای مصارف شرب مورداستفاده قرار گیرد. عضو کانون تفکر آب دانشگاه یزد با رجوع به تحقیقات انجام‌شده در خصوص تغییر پارامترهای کیفی فیزیکی و شیمیایی مختلف در نمونه‌برداری‌های صورت گرفته، از کاهش آلودگی حدود 80 درصد با استفاده از سیستم تخلیه اولیه خبر داد و سطوح گالوانیزه را دارای بهترین کیفیت آب به لحاظ استاندارد کیفیت آب دانست که علت آن افزایش دما و تمرکز پرتو در اجرای سیستم با این جنس است.

به عقیده دکتر دالوند کیفیت آب جمع‌آوری‌شده به عوامل مختلفی بستگی دارد که شامل: کیفیت هوای منطقه، سطح جمع‌آوری آب و ویژگی‌ها بهداشتی مخزن و نگهداری آن است که درنهایت در پایش‌های انجام‌شده پارامترهای فیزیکی و شیمیایی قابل قبولی در آب حاصل از جمع‌آوری سیستم استحصال آب باران به‌دست‌آمده اما برای استفاده از آب مخزن در موارد شرب، پارامترهای میکروبی برای رسیدن به حد مطلوب می‌بایست به‌واسطه کلرزنی و یا اشعه فرابنفش گندزدایی شود. وی در بیان علل عدم استفاده از سیستم جمع‌آوری آب باران، ارزان بودن آب‌لوله‌کشی در ایران، اشغال فضای خانه و نصب تأسیسات جدید اشاره کرد.

عدم بارش در یزد و توجیه پذیری اقتصادی سیستم استحصال آب

دکتر کمال امیدوار عضو هیات‌علمی گروه جغرافیا دانشگاه یزد با ذکر شرایط پیش از اجرای سیستم جمع‌آوری آب باران به موارد اقلیمی همچون دما، بارش، باد، تبخیر، نفوذپذیری خاک و وضعیت پوشش گیاهی اشاره کرد و عواملی ازجمله دور بودن از منابع آبی یا شور بودن منابع می‌تواند دلیلی برای استفاده از این سیستم باشد.

دکتر کاظم کمالی دانشیار گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی دانشگاه یزد میزان تبخیر بالا و بارندگی کم در شهر یزد (کمتر از 100 میلی‌متر در سال) در کنار تمهیدات روش‌های ضدعفونی با پرتو را در یزد کارساز ندانست.

مهندس محمدعلی فهیمی، نماینده شرکت آب منطقه‌ای یزد بررسی توجیه اقتصادی این طرح را مهم‌ترین مسأله در پیاده‌سازی آن مطرح کرد.

دکتر رضا باقری فهرجی معاون آبخیزداری سازمان منابع طبیعی نیز مسأله فقدان طرح بومی سیستم جمع‌آوری آب باران را در استان یزد عنوان کرد و افزود: استفاده از آب باران در مصارف صنعتی استان ذیل قوانین نظام‌مهندسی ساختمان می‌تواند طی تغییر کاربری مورد بهره‌برداری قرار گیرد و در موارد خانگی نیز چاهک‌های جذبی، گزینه مناسبی در این حوزه مطرح ‌شده است.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.