15 درصد گاوداریهای شیری استان یزد تعطیل است/ فشار مسئولان دولتی بر گاوداریها
به گزارش یزد آوا، شرایط اقتصادی کشور به گونهای است که بسیاری از مشاغل و کارهای تولیدی با مشکلات عدیدهای مواجه هستند و سایه تعطیلی و ورشکستگی بر بسیاری از آنها سایه افکنده است. دامداری و گاوداری نیز به عنوان یکی از مشاغل ضروری هر جامعه متاسفانه در شرایط بحرانی و بدی قرار دارد.
شرایط به گونهای رقم خورده است که گاوداران، بسیاری از گاوهای پرشیر خود را از مدار تولید خارج و آنها را روانه کشتارگاهها کردهاند و بسیاری از واحدهایی که زمانی منبع درآمد بسیاری از خانوارها بودهاند؛ اکنون رسما تعطیل شدهاند.
متاسفانه با وجود مشکلات متعدد در صنعت گاوداری بسیاری از سرمایه گذاران این بخش زیر بار سختیهای آن کمر خم کردهاند و درصد قابل توجهی از گاوداریها به سمت رکود و تعطیلی کشیده شدهاند.
این صنعت نیاز به سرمایه در گردش بالایی دارد چرا که در چند سال اخیر قیمت آذوقه به طور سرسام آور افزایش یافته و برای تهیه علوفه و یونجه باید مبالغ هنگفتی هزینه کرد.
بر اساس گفته گاوداران قیمت تمام شده تولید شیر در گاوداریها بسیار نزدیک و حتی در مواقعی از سال، بالاتر از قیمت خرید شیر توسط کارخانجات است و این مشکل حاشیه سود و صرفه اقتصادی را برای گاوداران از بین برده است.
گاوداران از قیمت پایین شیر گلایه دارند چرا که قیمت شیر چند سال است که با فشارهای صنایع لبنی در حداقل ممکن قرار دارد و تقریبا ثابت بوده ولی در مقابل هزینه نهادهها چندین برابر شده است.
ابویی یکی از گاوداران استان یزد با اشاره به وضعیت بد گاوداری ها اظهار داشت: در شرایط فعلی هر کیلو شیر را از دامدار 1100 تا 1300 تومان مدتدار خریداری میشود در حالی که گاودار باید مبالغ هنگفتی را برای خرید نهادهها به صورت نقد هزینه کند.
وی با بیان این که صنایع لبنی زیر بار افزایش قیمت شیر نمیروند گفت: مسئولین دولتی برای جلوگیری از تعطیلی کارخانجات لبنی تمام فشارها را به گاوداریها تحمیل میکنند اما متوجه نیستند که با این کار نه تنها کارخانجات لبنی نجات نمییابند؛ بلکه صنعت گاوداری نیز به تعطیلی کامل کشیده میشود.
ابویی مهمترین دلیل تعطیلی گاودارایها عدم پرداخت به موقع شیر توسط صنایع لبنی عنوان کرد و ادامه داد: کارخانجات لبنی سه ماهه شیر را از دامدار میخرند اما در همین مدت زمانی نیز پول شیر را پرداخت نمیکنند. به طوری که معوقات بعضی از کارخانجات مربوط به سه یا چهار سال پیش است.
این دامدار با اشاره به وضعیت بد گاوداریهای شهرستان های بهاباد و بافق گفت: اغلب واحدهای گاوداری در این دو شهرستان سنتی بوده و درآمد سالیانه صاحبان آنها به این واحدها وابسته بوده است اما در شرایط فعلی بسیاری از آن ها تعطیل و حتی بعضی مجبور به ذبح گاوهای شیری خود شدهاند.
مدیر بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی استان یزد نیز در گفتگو با خبرنگار یزد آوا اظهار داشت: متعادل نبودن قیمت عرضه شیر با هزینههای تولید این محصول از مهمترین مشکلات گاوداریها است که بسیاری از واحدهای کوچک و سنتی را به تعطیلی کشانده است.
اکبر اسماعیلی باجگانی اعلام کرد: 2 هزار و 682 واحد گاوداری شیری با ظرفیت 76 هزار و 993 راس گاو در استان یزد فعال هستند و متاسفانه 507 واحد با ظرفیت 8 هزار و 195 راس گاو نیز غیرفعال هستند.
وی اظهار داشت: 60 درصد گاوداریهای شیری استان را واحدهای سنتی تشکیل میدهند و 40 درصد از آنها صنعتی هستند.
اسماعیلی با بیان این که هیچ یارانهای به گاوداریها پرداخت نمیشود ادامه داد: یکی از اقداماتی که در سال جاری برای کمک به واحدهای گاوداری انجام شده؛ خرید روزانه 25 تن شیر از واحدهای استان و ارسال آن به کارخانه شیرخشکسازی در اصفهان است. که این حرکت تا حدودی بر بهبود شرایط موثر بوده و سعی شده در موعد مقرر پول دامدار پرداخت شود.
وی اذعان داشت: قیمت مصوب شیر 1450 تومان است اما کارخانههای لبنی از این قیمت تبعیت نکرده و هریک کیلو شیر گاو با توجه به بار میکروبی و میزان چربی حداکثر تا 1300 تومان نیز از دامدار خریداری میشود.
مدیر بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی با اشاره به هزینههای بالای گاوداریها گفت: با توجه به قیمتهای موجود هزینه تولید یک کیلو شیر بسیار بالاتر از قیمت خرید شیر است. به این معنی که در بسیاری از مواقع هزینه و درآمد واحدها هم خوانی ندارد و گاودار ضرر میدهد.
انتهای پیام/ق
مطالب مرتبط:
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|