شناسه : 32196719

ابراز تردید مدیرعامل توتال برای ادامه همکاری با ایران و عهدشکنی که تـَکرار می‌شود


چند هفته قبل مدیرعامل شرکت توتال با بیان اینکه توتال از هر گونه تحریمی که مانع از فعالیت این شرکت در تهران شود تبعیت می‌کند افزود، تهران «می‌داند که اگر ما نتوانیم کار را ادامه دهیم، این به دلیل تصمیم دولت آمریکاست.»

به گزارش یزد آوا، تیرماه امسال بود که دولت در میان بهت کارشناسان و دلسوزان کشور، قرادادی را با شرکت فرانسوی توتال به ارزش 4.8 میلیارد دلار امضاء کرد. این قرارداد با انتقادهای گسترده کارشناسان همراه شد و آن‌ها با اشاره به سابقه بدعهدی شرکت مذکور که قبل از این تعهداتش را زیر پا گذاشته و قرارداد سال 79 را به هم زده بود، انعقاد دوباره قرارداد را منطقی و عقلانی نمی‌دانستند.

در حالی که هنوز زمان زیادی از قرارداد مذکور و ادعای مدیرعامل توتال مبنی بر وفاداری به این قرارداد نگذشته، اخباری مبنی بر احتمال برهم زدن این قرارداد توسط این شرکت منتشر شده است!

چند هفته قبل پاتریک پویان مدیرعامل شرکت توتال با بیان اینکه توتال از هر گونه تحریمی که مانع از فعالیت این شرکت در تهران شود تبعیت می‌کند افزود، تهران «می‌داند که اگر ما نتوانیم کار را ادامه دهیم، این به دلیل تصمیم دولت آمریکاست.»

این موضع مدیرعامل توتال بار دیگر انتقادها را متوجه دولت و وزارت نفت کرد که بدون درنظر گرفتن جوانب امر و بی‌توجه به عهدشکنی‌های شرکت مذکور در قرارداد قبلی، چنین قرادادی را منعقد کردند. چند هفته قبل رئیس کمیسیون انرژی مجلس از اعتماد برخی مسئولان کشور به برخی از شرکت‌های خارجی با داشتن سوابق مشخص انتقاد کرد. فریدون حسنوند با اشاره به احتمال انصراف  شرکت نفتی توتال از اجرای قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی به دلیل خروج آمریکا از برجام، گفت: مسئولان وزارت نفت باید در این باره به مجلس پاسخگو باشند.

وی با بیان اینکه در قرارداد منعقد شده بین وزارت نفت و شرکت توتال تحریم به عنوان فورس ماژور برای خروج این شرکت از ایران تعیین نشده است، ادامه داد: اینکه توتال اعلام کند پیش از شروع طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی این طرح را اجرا نمی‌کند و هزینه‌های این شرکت در این صورت کاهش پیدا می‌کند نوعی فریب و نیرنگ و بی‌اعتبار کردن قراردادهای بین‌المللی است.

این از مشخصات شرکت‌های خارجی است که فرمان‌بری جدی از تحریم آمریکایی‌ها دارند. آخرین شاهد این گفته نیز عذرخواهی شرکت تویوتا موتورز ژاپن از رگولاتور بازار اوراق بهادار آمریکا به‌دلیل فروش یک دستگاه خودروی تویوتا به سفارت ایران در هند توسط شعبه هندی این شرکت است!

به عبارتی شرکت‌های خارجی بدلیل ترس از مجازات آمریکایی‌ها از هرگونه سرمایه‌گذاری جدی در ایران گریزان هستند. بر همین اساس علیرغم اعتماد دوباره وزرات نفت به توتال و با وجود هزینه هنگفتی که در این زمینه صورت گرفته، اما با توجه به اظهارات جدید مدیرعامل توتال، سرنوشت قرارداد با این شرکت نیز چندان مشخص نیست. این درحالی است که براساس قراردادهای جدید نفتی در صورتی که شرکت‌های خارجی بتوانند اسنادی را ارائه کنند که حاکی از غیرممکن شدن ادامه کار در ایران باشد، می‌توانند از پروژه کنار بروند!

افزون بر این در همان روزهایی که مدیرعامل توتال درباره ادامه همکاری‌اش با ایران ابراز تردید کرده بود، خبری مبنی بر تأسیس دفتری در واشنگتن توسط توتال منتشر شد. دفتری که هدف از تأسیسش هماهنگی با دولت آمریکا بر سر تحریم ایران است.

 خبرگزاری رویترز در این رابطه نوشت: در حالی که شرکت توتال خود را برای سرمایه‌گذاری چند میلیارد دلاری در ایران آماده می‌کند، این شرکت فرانسوی در تلاش برای تقویت روابط خود با دولت آمریکا، دفتری در واشنگتن افتتاح کرده است. همان پاتریک پویان، مدیرعامل شرکت توتال فرانسه که هنگام قرارداد با وزارت نفت ایران از وفاداری سخن گفته بود، این بار با تأیید اینکه این شرکت یک دفتر روابط دولتی در آمریکا افتتاح کرده گفت: «ما باید مدت‌ها قبل این کار را می‌کردیم.»

رویترز اضافه کرد: به گفته یک منبع آگاه در توتال، دفتر شرکت توتال در واشنگتن که 5 نفر کارمند خواهد داشت، به هماهنگی روابط این شرکت با خزانه‌دار و وزارت خارجه آمریکا کمک خواهد کرد تا اطمینان حاصل کند که توتال همچنان به تبعیت از هرگونه تغییرات اعمال شده در رژیم تحریم‌های دولت آمریکا ادامه می‌دهد.

این نوع مواجهه شرکت فرانسوی با کشورمان در حالی است که زمان انعقاد قرارداد توتال در تیرماه، روزنامه‌های زنجیره‌ای که قبل از این و زمان مذاکرات هسته‌ای برای آمریکا به عنوان دشمن شماره یک مردم ایران سنگ تمام گذاشته بودند و نقش «سفارت‌خانه‌های کاغذی» آمریکا در ایران را بازی کردند، باز هم به میدان آمدند و اقدام به بزرگ‌نمایی و بزک قراداد خسارت‌آور توتال کردند.

«توتال به ایران آمد؛ بفرمائید گلابی برجام!»، «جام تازه برجام»، «طلسم سرمایه‌گذاری نفتی شکست»، «رنسانس صنعت نفت ایران»، «خونی تازه در رگ‌های صنعت نفت»، «سد نفتی شکست» و... نمونه‌هایی از تیترهای این رسانه‌ها بود!

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.