شناسه : 23593926
نمایندگان مردم درباره IPC می گویند؛

از ایرادات فاحش و بزرگ تا نکبت‌ترین قرارداد نفتی تاریخ ایران


نمایندگان خانه ملت نیز با ورود به نوع از قواره‌های جدید نفتی انتقادات و ایرادات فاحش فراوانی را به آن گرفته‌اند که در این میان نمایندگان مردم خوزستان که اکثراً عضو کمیسیون انرژی هستند نیز به این نوع قراردادها انتقاد داشته و دارند.

به گزارش یزد آوا به نقل از رهیاب: IPC کلمه‌ای که این روزها زیاد به گوش می‌رسد؛ موضوع مدل جدید قراردادهای نفتی در دوران پسابرجام است که از سال گذشته بحث‌های جنجالی و زیادی در میان کارشناسان این حوزه و همچنین اصحاب رسانه به راه انداخته و همچنان ادامه دارد.

 

با نگاهی به تاریخ نفت ایران می‌بینیم که نهضت ملی شدن نفت در زمان مصدق برای این بود که دست شرکت‌های نفتی خارجی را از میادین نفتی کشور کوتاه کند اما کودتای 28 مرداد و سقوط دولت مصدق و ظهور کنسرسیوم، بار دیگر شرکت‌های نفتی خارجی را بر مقدرات صنعت نفت کشور حاکم کرد تا آنکه انقلاب اسلامی به سلطه این شرکت‌ها پایان داد.

امروزه منتقدان IPC بر ین باورند که قراردادهای جدید نفتی مجدداً پای این شرکت‌های نفتی را به صنعت نفت کشور باز می‌کند و اجازه می‌دهد این شرکت‌ها با سوابق استعماری بتوانند بر مقدرات میادین موضوع قرارداد حاکم شوند.

نمایندگان خامه ملت نیز با ورود به نوع از قواره‌های جدید نفتی انتقادات و ایرادات فاحش فراوانی را به آن گرفته‌اند که در این میان نمایندگان مردم خوزستان که اکثراً عضو کمیسیون انرژی هستند نیز به این نوع قراردادها انتقاد داشته و دارند.
 

 

500 اشکال به قراردادهای جدید نفتی گرفته‌اند
فریدون حسنوند رییس کمیسیون انرژی مجلس و نماینده مردم اندیمشک در این باره به خبرنگار رهیاب گفت: بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری در این خصوص، قراردادهای نفتی جدید را به ستاد اقتصاد مقاومتی بردند که گفته شد 500 اشکال به آن گرفته‌اند.

وی ادامه داد: 15 محوری که مقام معظم رهبری در خصوص قراردادهای نفتی اعلام کردند هنوز برخی از این ایرادات در  قراردادها وجود دارد و برطرف نشده‌اند که هیئت تطبیق باید این اشکالات را رفع کند.

نماینده مردم اندیمشک تصریح کرد: در این رابطه دو خط قرمز داریم یکی فرمایشات مقام معظم رهبری است که باید تمام اشکالاتی که ایشان فرمودند برطرف شود دیگری هم منافع ملی است در حوزه اقتصادی و حقوقی اشکالاتی وارد است که حاکمیت ملی ما را زیر سؤال می‌برد.

حسنوند گفت: سهم ایران، نوع ورود فنّاوری، ماندگاری و هزینه‌هایی که باید بپردازیم کاملاً شفاف نشده است به آقایان هم گفته‌ایم تا این ایرادات برطرف نشود نمی‌توانند قراردادهای جدید را اجرایی کنند.

 

 

قراردادهای جدید نفتی یک معامله برد برد نیست
همچنین غلامرضا شرفی نماینده مردم آبادان و عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با رهیاب اظهار کرد: قراردادهای جدید نفتی یک معامله برد برد نیست قواره‌های جدید نفتی به‌گونه‌ای بسته‌شده‌اند که فقط برای طرف مقابل جذاب باشد.

وی معتقد است: اگر برخی بندها به نفع طرف مقابل باشد عیب ندارد ولی لااقل کاش بندهای آن به ضرر ما نبود برخی بندهای قراردادهای نفتی خودزنی و انتحار سیاسی و اقتصادی است.

شرفی تاکید کرد: اگر ایرادات این قراردادها برطرف نشود قراردادهای جدید نفتی مثل یک استخوان‌لای‌زخم خواهد بود که دائماً تنمان می‌لرزد که در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد.

نماینده مردم آبادان همچنین اذعان کرد: IPC به‌قدری با شتاب بسته شد که ایرادات فاحش و بزرگ جلوی چشم هم دیده نشد به‌طوری‌که در بازبینی‌های اولیه خود متولیان قلم اصلاح برداشتند و شروع به اصلاح آن کردند.

 

 

منافع ملی باید در قراردادهای جدید نفتی مورد لحاظ قرار گیرد
علی گلمرادی نماینده مردم ماهشهر، امیدیه، هندیجان و سر بندر در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با رهیاب در خصوص قراردادهای نفتی جدید اظهار داشت:قرار است یک اتفاق بزرگ در صنعت نفت بیفتد برای همین حساسیت‌ها بالاست و این حساسیت‌ها طبیعی است.

وی ادامه داد: وزیر نفت در جلسه با اعضای کمیسیون انرژی مجلس اعلام کرد بندهایی که دارای اشکال است و با منافع ملی در تضاد می باشد از قراردادهای جدید نفتی حذف خواهند شد.

گلمرادی خاطرنشان ساخت:آقای زنگنه گفتند ایرادات زیادی  در بازنگری‌هایی که کارشناسان نفت داشته‌اند برطرف شده است و اعلام کردند که از نقدهای کارشناسی در این زمینه استقبال می‌کنند.

وی افزود: باید با حفظ چهارچوب‌های نظام و تأمین منافع ملی،قراردادهای نفتی جدید نوشته شوند تا بخشی از مشکلات معیشت و اشتغال کشور از این طریق حل شود.

 

 

تا زمانی که ایرادات IPC رفع نشده وزارتخانه‌ها حق انعقاد قرارداد ندارد
مجید ناصری نژاد نماینده مردم شادگان و عضو دیگر کمیسیون انرژی مجلس نیز در گفتگو با خبرنگار رهیاب درخصوص جلسات در مورد قرادادهای جدید نفتی اظهار داشت: جمع بندی این بود که برای رفع حساسیت‌ها ایراداتی که مقام معظم رهبری از قراردادهای IPC گرفتند باید رفع شود و تا زمان برطرف نشدن ایرادات و رفع ابهامات قراردادی منعقد نشود.

رئیس کمیته حقوقی و قراردادهای مجلس بابیان اینکه توجه به سرمایه‌گذاران خارجی بسیار بیش از سرمایه‌گذاران داخلی است، می‌گوید: تا زمانی که ایرادات قراردادهای جدید رفع نشده وزارتخانه‌ها حق انعقاد قرارداد ندارد.

به نظر می‌رسد در میان نمایندگان خوزستانی هدایت الله خادمی نماینده مردم ایذه و باغملک بیشترین انتقادها را به مدیریت زنگنه و همچنین قراردادهای نفتی داشته باشد که مصاحبه‌ها و مناظرات تلویزیون دلیل این مدعاست.

 

 

IPC نکبت‌ترین قرارداد نفتی ایران است
خادمی عضو کمیسیون انرژی نیز دراین رابطه اظهار کرد: در الگوی جدید قراردادهای نفتی اگر طرف خارجی به میدان نفتی لطمه زد، جریمه نمی‌شود و کل هزینه‌های ترمیم مخزن را هم باید جمهوری اسلامی بپردازد. در این قراردادها اقتصاد مقاومتی در نظر گرفته نشده و به مدت ۳۲ سال قرارداد سقف باز با حق تولید، بهره برداری، اکتشاف به دولت‌های خارجی داده شود.

نماینده مردم ایذه و باغملک همچنین گفته است: قراردادهای جدید نفتی در طول تاریخ ایران بی‌سابقه است و در حقیقت نکبت‌ترین قرارداد نفتی ایران بوده و یک قرارداد خائنانه است.

شواهد در حالی حاکی از نهایی شدن محکومیت ایران در داوری بین‌المللی پرونده کرسنت است، که نظارت‌های پیش‌بینی شده در قرادادهای جدید نفتی نیز شرایط مشابهی را در پیش رو ترسیم می‌کند، به گونه‌ای که می‌تواند شکایت پیمانکاران خارجی و تکرار خسارات سنگین کرسنت را در پی داشته باشد.

 


ایرادات وارد بر الگوی جدید قراردادهای نفتی هنوز برطرف نشده
خادمی در این رابطه معتقد است: وزیر نفت مدعی بود که این قرارداد بیع متقابل است درحالی‌که چنین نیست چراکه محتوای قرارداد طوری تنظیم‌شده که در صورت اختلاف درروند کار با طرف خارجی، باید هیئت اختلافی در لندن به قضاوت بنشیند و باید رأی این هیئت را پذیرفت.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به الگوی جدید قراردادهای جدید نفتی تاکید کرد: دولت در آخرین مصوبه خود اصلاحاتی را انجام داده ولی بازهم ایرادات وارد بر الگوی جدید قراردادهای نفتی هنوز برطرف نشده و به قوت خود باقی مانده است.

به گزارش رهیاب، هر چند به گفته برخی موضوع قرادادهای جدید نفتی موسوم به آی.پی.سی (IPC) را زمانی ابلاغ کردند که مجلس در دوران تعطیلات به سر می‌برد ولی به نظر می‌رسد ایرادات وارده به این مصوبه دولت به قدری است که هنوز حل نشده است لذا هنوز آن طور که باید اشکالات و ایرادات این نوع از قواره‌های قراردادی برطرف نشده و کماکان انتقادات در این خصوص ادامه دارد.

انتهای پیام/س*




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.