افت سالانه 43 سانتیمتری آب سفرههای زیرزمینی دشت یزد-اردکان/ سالانه 135 درصد ظرفیت منابع آب های یزد برداشت می شود
به گزارش یزد آوا، احمد یوسفی عمویی در گفتگو یزدرسا، با اشاره به وضعیت بحرانی آب در دشت یزد-اردکان بیان داشت: افت سطح آب سفره های آب زیرزمینی در دشت یزد-اردکان بطور متوسط سالیانه 43 سانتی متر می باشد.
وی با بیان اینکه شهرستان اردکان بیشترین تاثیرات را از این بحران دارد، افزود: شهرستان میبد تاثیرات آنچنانی از این وضعیت نداشته ولی به مرور زمان این مشکل به تدریج گریبان گیر این شهرستان خواهد شد. این وضععیت سبب شده کیفیت آب شرب چاه های اردکان غیر قابل استفاده شود بنحوی که EC آب 2000 میکروموس بر سانتیمتر است و همین امر ضرورت استفاده از آب انتقالی را تایید می کند.
رئیس اداره منابع آب منطقه شمالی یزد با اشاره به تاثیرات مخرب وضعیت بحرانی آب بر روی کشاورزی منطقه ابراز داشت: در این وضعیت کیفیت آب برای کشاورزی خراب شده و آب دهی چاه ها کم شده است و با توجه به کشت قالب منطقه بویژه شهرستان اردکان پسته است EC 18000 آب سبب خشک شدن درختان شده است.
عموئی نشست زمین در میبد را یکی از عوارض مهم کم آبی در شهرستان میبد عنوان داشت و گفت: این امر مشکلاتی نظیر تغییر محل چاه و حفاری چاه های جدید برای کشاورزان این منطقه به دنبال داشته است. اگر روند کم آبی ادامه پیدا کند و استحصال آب بدین گونه باشد تا 40 سال آینده دیگر آب خوانی نخواهیم داشت و کل آب موجود مصرف خواهد شد.
وی با بیان اینکه سالانه 135 درصد ظرفیت منابع آب های یزد برداشت می شود، اذعان داشت: بیشترین برداشت آب در بخش کشاورزی سپس صنعت که این امر به دلیل صنعتی بودن شهرستان های اردکان و میبد بیشتر مشهود است، بوده و مابقی صرف شرب و خدمات می شود.
رئیس اداره منابع آب منطقه شمالی یزد از حفر 6 حلقه چاه جدید در میبد خبر داد و خاطرنشان ساخت: این چاه ها برای در سال جاری برای مواقع اضطراری حفر شده تا اگر به بحران برخوردیم وارد شبکه شوند. متاسفانه این امر در شهرستان اردکان قابلیت اجرا ندارد و در تابستان که مصرف در این شهرستان 2 برابر می شود ظفیت تامین نیمی از آب مصرفی را داریم و مابقی موجود نیست.
عموئی به طرح زمستانه خاموشی چاه های آب اشاره داشت و عنوان داشت: در شهرستان میبد طرح خاموشی در سال جاری در دو نوبت صورت می گیرد که مرحله اول از ابتدای آذرماه تا 25 این ماه در حال اجراست. سال گذشته با اجرای این طرح در شهرستان میبد برای 40 روز حدود 4 میلیون متر مکعب آب صرفه جویی شد.
وی با اشاره به طرح پروژه ملی سازگاری با کم آبی که توسط وزارت نیرو ارائه شده ابرا داشت: در این پروژه 50 درصد آب در بخش کشاورزی با تغییر در شیوه کشت و آبیاری تعدیل و اصلاح خواهد شد همچنین 30 درصد در بخش صنعت و 20 درصد در بخش شرب کاهش می یابد. در بخش شرب می توان با فرهنگ سازی، استفاده از لوازم کاهنده آب و تعویض شیرآلات شاهد کاهش مصرف آب باشیم. در این راستا از آب پساب هم می توان برای آبیاری فضای سبز استفاده کرد.
رئیس اداره منابع آب منطقه شمالی یزد اجرای طرح دوم خط انتقالی آب، استفاده از از طرح های بلند مدت انتقال آب از خلیج فارس و دریای عمان را از راهکارهای تامین آب استان برشمرد و نمونه آن را انتقال آب خلیج فارس با یک خط متقل برای معدن چادرملو با همکاری کرمان در سال 1401عنوان داشت.
عموئی از طرح های ملی فاضلاب شهری بعنوان نیاز هر شهر نام برد و گفت: نظر شخصی بنده این است که از آب پساب به جای توسعه صنعت برای فضای سبز بهره برد زیرا باتوجه به آلودگی های محیط زیست و کاهش فضای سبز منطقه ضرورت پرداختن به این امر را دوچندان می کند.
وی در پایان اظهار داشت: یکی از وظایف ذاتی ما برخورد با چاه های غیر مجاز است که این چاه ها اکثرا کوچک بوده و در باغات می باشد. متاسفانه در کارخانجات ه علت مخفی کردن این چاه ها تمام این چاه ها قابل شناسایی نیستند مگر شاکی خصوصی داشته یا اطلاعاتی از آنها به دست ما برسد ولی با این شرایط در سال جاری 2 مورد چاه غیر مجاز در میبد کشف شده است.
انتهای پیام/اد
مطالب مرتبط:
- سالیانه 230 میلیون مترمکعب از ذخایر منابع آبی زیرزمینی یزد کاسته میشود/ اجرای سند سازگاری با کمآبی از ابتدای امسال
- بیفایده بودن کلیگویی در خصوص آب انتقالی به یزد/ باید ممیزی آب پشت زاینده رود انجام شود
- وضعیت آب استان یزد مناسب نیست
- غربالبیز خشک شد/ تهدیدی جدی برای سفره های زیرزمینی یزد
- بهرهبرداری از آبهای ژرف در استان یزد مقرون به صرفه نیست
گفتگو
| |
| |
| |
| |
|