شناسه : 18422294
در سایه غفلت و عدم نظارت مسئولین صورت گرفت

افزایش بیش از 20 درصدی اجاره بها در یزد/ استان یزد رکورددار افزایش شاخص بهای مسکن اجاری+ جدول


شاخص بهای مسکن اجاری در استان یزد در سه ماهه سوم سال جاری به عدد 186/2 رسیده است که نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 20/8 درصد افزایش داشته است.

به گزارش یزد آوا به نقل از آوای‌اقتصاد، بانک مرکزی در گزارشی شاخص بهای مسکن اجاری در مناطق شهری ایران سه ماهه سوم سال 1394 (100=1390) را منتشر کرد.

در این گزارش شاخص بهای مسکن اجاری در مناطق شهری ایران در سه ماهه سال 1394 به عدد 180/2 رسید که نسبت به سه ماهه قبل 3/5 درصد و نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 11/9 درصد افزایش یافته است.

در این گزارش آماده است متوسط شاخص بهای مسکن اجاره‌ای در نه ماه اول سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل 12/9 درصد افزایش نشان می‌دهد.

شاخص بهای مسکن در مناطق شهری در دوازده ماه منتهی به آذر ماه 1394 نسبت به دوازده ماه منتهی به آذر ماه 1393 معال 13/2 درصد افزایش داشته است.

شاخص بهای مسکن اجاره‌ای در استان‌های مختلف کشور

شاخص بهای مسکن اجاری در سه ماهه سال 1394 نسبت به سه ماهه قبل، در کلیه استان‌های کشور افزایش داشته است. بیشترین میزان افزایش متعلق به استان چهارمحال و بختیاری معادل 6/9 درصد بود و استان‌های مازندران با 5/3 درصد و اصفهان با 5/1 درصد افزایش در رده‌های بعدی قرار گرفتند.

کمترین میزان افزایش مربوط به استان کرمانشاه معادل 1/2 درصد بود و استان‌های قزوین با 1/5 درصد و خراسان جنوبی با 2/0 درصد در رده‌های بعدی قرار گرفتند. افزایش شاخص فوق طی سه ماهه مورد بررسی در استان تهران برابر با 3/0 درصد بوده است.

در استان یزد نیز سطح قیمت اجاره بهاء در فصل پاییز 4.8 درصد نسبت به فصل تابستان افزایش داشته است و با این میزان تغییرات در رتبه چهارم در بین سایر استان ها قرار دارد.


شاخص بهای مسکن اجاری در شهرهای بزرگ

شاخص بهای مسکن اجاری در شهرهای بزرگ در سه ماهه سوم سال 1394 به عدد 180/1 رسید که نسبت به سه ماهه قبل برابر 3/6 درصد و نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 12/0 درصد افزایش نشان می‌دهد.

شاخص مذکور در دوازده ماه منتهی به آذرماه 1394 نسبت به دوازده ماه منتهی به آذرماه 1393 معادل 13/3 درصد افزایش داشته است.

شاخص بهای مسکن اجاری در شهرهای متوسط

شاخص بهای مسکن اجاری در شهرههای متوسط در سه ماهه سوم سال 1394 به عدد 175/4 رسید که نسبت به سه ماهه قبل به میزان 3/2 درصد و نسبت به سه ماهه سال قبل 11/1 درصد افزایش داشته است.

شاخص مذکور در دوازده ماه منتهی به آذرماه 1394 نسبت به دوازده ماه منتهی به آذرماه 1393 معادل 12/1 درصد افزایش نشان می‌دهد.

شاخص بهای مسکن اجاری در شهرهای کوچک

شاخص بهای مسکن اجاری در شهرهای کوچک در سه ماهه سوم سال 1394 به عدد 195/0 رسید که نسبت به سه ماهه قبل معادل 3/9 درصد و نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 13/2 درصد افزایش یافت.

شاخص مذکور در دوازده ماه منتهی به آذرماه 1394 نسبت به دوازده ماه منتهی به آذرماه 1393 معادل 15/3 درصد افزایش یافته است.

یزد رکودار افزایش شاخص بهای مسکن اجاری

شاخص بهای مسکن اجاری در استان یزد در سه ماهه سوم سال جاری به عدد 186/2 رسیده است که نسبت به سه ماهه قبل 4/8 درصد تغییر داشته و نسبت به سه ماهه مشابه سال قبل 20/8 درصد افزایش داشته است.

همان‌گونه که در نمودار زیر مشاهده می‌شود استان یزد در بین سایر استان‌های کشور بیشترین میزان افزایش شاخص بهای مسکن اجاری را به خود اختصاص داده این در حالی است که استان کرمانشاه با 4.1 درصد کمترین افزایش قیمت را داشته است.


هر چند سایه رکود در همه استان‌های کشور بر بازار مسکن سایه افکنده و خیال رفتن ندارد اما قابل ذکر است در سال های قبل آن چنان قیمت مسکن و اجاره بهای مسکن به صورت حبابی و غیرمنطقی افزایش داشته است که هنوز نیز پس از گذشت رکود چندین ساله بر این بازار اما همچنان قیمت‌ها زیاد است و هنوز حباب غیرمنطقی افزایش قیمت مسکن و اجاره بهاء به طور کامل خالی نشده است.

بر اساس آمارهای رسمی  خانواده ها سهم عمده‌ای از درآمدهای خود را به پرداخت اجاره بها اختصاص می دهند همچنین اقشار پایین جامعه، درصد بیشتری از درآمد خود را صرف اجاره مسکن می‌کنند. اما در وضعیت کنونی اقتصاد متاسفانه با کاهش قدرت خرید مردم، متقاضیان مسکن توان افزایش قیمت‌ها را بیش از این ندارند.

در دولت یازدهم اقدام اساسی برای تحرک بخش مسکن صورت نگرفته است و بسیاری از کارشناسان یکی از راه حل های برون رفت از رکود حاکم بر کل اقتصاد را تحرکت بخش مسکن می‌دانند. هرچند طرح مسکن مهر بی‌عیب و خالی از نقص نبود و بسیاری از ایرادات به آن وارد است ولی دور از انصاف است که خانه‌دار شدن تعدادی زیادی از اقشار کم درآمد جامعه را نادیده گرفت.

هر چند دولت یازدهم انتقادات شدیدی از طرح مسکن مهر را مطرح کرد اما نتوانست برنامه‌ و طرحی بهتر وجایگزین برای آن داشته باشد. به صراحت می‌توان گفت دولت یازدهم با چشم پوشی و بی‌برنامگی در بخش مسکن از یکی از مهمترین نیازهای انسانی بویژه قشر کم درآمد جامعه نادیده گرفته است علاوه بر این در دولت یازدهم با تاکید بر کنترل قیمت‌ها و کاهش تورم از  تاثیرگذاری بخش مسکن برای برون رفت از رکود حاکم بر اقتصاد کشور نیز چشم پوشی کرده است.

در این دولت هر چند از مسکن اجتماعی صحبت شده اما متاسفانه چیزی از آن مشاهده نشد. این در حالی است که  بر اساس قانون اساسی کشور، دولت موظف است تا مسکن متناسب با نیاز را برای مردم تامین کند. مستاجران و زوج‌های جوان باید هم چنان آرزوی خانه‌دار شدن را داشته باشند و منتظر باشند تا کلید خانه‌دار شدن آن‌ها (که گم شده) پیدا شود.

یکی از صاحبان بنگاه املاک در گفتگو با خبرنگار آوای‌اقتصاد گفت: بازار مسکن بیش از سه سال است که در رکود شدید به سر می‌برد و هر روز بدتر از روز قبل است. علاوه بر این که در بازار خرید و فروشی صورت نمی‌گیرد حتی تنظیم قراردادهای اجاره نیز به حد صفر رسیده است.

وی ادامه داد: در حال حاضر مالکان ترجیح می‌دهند مستاجران خود را حفظ کنند و قراردادها به صورت توافقی بین خودشان تمدید می‌شود؛ زیرا اگر بخواهند مستاجر جدید بیاورند ماه‌ها خانه خالی می‌ماند و خبری از مستاجر نخواهد بود.

صاحب یکی دیگر از دفاتر مشاور املاک در سطح شهر با بیان این که تغییر قیمت اجاره بهاء نسبت به سال قبل تغییر ناچیزی داشته است گفت: هر چند در ابتدا موجران اجاره بهاء بالایی را بیان می کنند اما به دلیل کاهش قدرت خرید مردم و عدم توانایی آنان بیشتر مواقع قیمت‌ها افزایش زیادی نخواهد یافت و حتی در مواردی کاهش قیمت نیز داشته‌ایم.

وی با اشاره به تمایل موجران به دریافت اجاره به جای رهن اظهار داشت: به دلیل رکود و مشکلات اقتصادی موجران رهن را به اجاره ترجیح می‌دهند این درحالی است که مستاجران تمایل بیشتری به رهن دارند اما بیشتر مواقع این موجران هستند که به خواسته خود می‌رسند و فشار بیشتری به مستاجران وارد می‌شود.

این بنگاه دار با اشاره به نرخ گذاریهای غیرمنطقی و کاذب در بعضی از مناطق شهر یزد گفت: هر چند اجاره بها افزایش زیادی نداشته است اما در بعضی از مناطق همچنان اجاره بهای مسکن بسیار بالا و غیرمتعارف است و دلیل آن امکانات بیشتر و یا تمایزات بهتری نیست بلکه صرفا به دلیل دلال بازی و جو روانی است.


انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.