شناسه : 26300508
صاحب اولین کارگاه تولید زیلو در کشور:

ثبت جغرافیایی زیلو به عنوان هنر خطه میبد/ ضرورت ایجاد مرکز تحقیقات زیلو


تولیدکننده زیلو در شهرستان میبد با اشاره به مشکلاتی که این صنعت را تهدید می کند گفت: بزرگترین مشکل کنونی تولید زیلو در کشور شناخته نبودن آن برای بسیاری از مردم است که می طلبد مسئولین برای شناساندن این هنر ایرانی اقدام کنند.

به گزارش یزد آوا؛ زیلو از کهنترین فراورده‌های دست بافته است که دیرینگی آن را پیش از برآمدن اسلام می‌‌دانند ،میبدی‌ها زیلو را از بافته‌های بومی خود می‌‌دانند و عقیده دارند این بافته ایرانی حاصل تفکر و خلاقیت مردم این خطه است. حتی اگر بخواهیم این تعلق را نفی کنیم، ارتباط و تشابه بسیاری که میان شئونات زندگی مردم و نقوش این بافته‌ها وجود دارد نشان می‌‌دهد که دیر زمانی است میبدی‌ها با آن آشنایی کامل دارند و از اصطلاحات میبدی بکارگیری شده در هنر زیلو بافی که تماماً به لهجه ی میبدی است، می توان این هنر را به مردمان شهر میبد نسبت داد.

هنر و صنعت زیلوبافی در دنیای تکنولوژی مورد بی مهری زیادی قرار گرفت و تا مرز فراموشیِ پیش رفت اما در چند سال اخیر شاهد تحولاتی در زمینه ی زیلوبافی در میبد و افزایش تعداد کارگاه های زیلوبافی و تعداد زیلوبافان در این شهرستان بودیم،  که در این راستا به سراغ احیا کننده صنعت رو به فراموشی زیلو در میبد، سعید اشتری به عنوان احیا کننده این صنعت دیرینه رفتیم.

کارشناس تولید زیلو در گفتگو با یزدرسا، با اشاره به اقدامات خود در حوزه تولید زیلو گفت: برای اولین بار در سال 86 در حالی اولین کارگاه تولید زیلو در کشور را راه اندازی کردم که احتمال داشت چراغ زیلو در کشور خاموش شود.

سعید اشتری افزود: در این کارگاه چند هدف مهم را دنبال کردم. در اولین قدم سعی کردم زیلوبافی را که تا پیش از آن کاری مردانه بود، زمینه را برای ورود بانوان به این عرصه فراهم کنم که الحمدلله نتایج بسیار خوبی چون ظرافت در تولید زیلو را در پی داشت.

این تولید کننده در ادامه تاکید کرد: در حوزه آموزش بافت زیلو اقدامات مناسبی انجام شده و از ابتدا تاکنون بیش از 80 نفر آموزش دیده و زیلوباف شدند. در موضوع استاندارد سازی با معضلاتی مواجه بودیم از جمله مشکلات بیمه زیرا تأمین اجتماعی تنها با مدرک فنی و حرفه ای حاضر به بیمه کردن زیلوبافان بود و در آن زمان زیلوبافی به عنوان شغل مطرح نبود که پس از 2 سال تلاش موفق به استانداردسازی رشته زیلوبافی و ثبت آن به عنوان یکی از مشاغل شدیم.

photo_2017-01-26_08-11-56.jpg

اشتری در خصوص دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه زیلو و زیلوبافی گفت: یکی دیگر از اقداماتی که برای ساماندهی زیلو صورت گرفت، نقشه دار کردن زیلو بود بدین صورت که تا قبل از آن برای طرح های زیلو نقشه ای وجود نداشت و آن چه بود طرح های ذهنی بود که بافندگان بر روی دار زیلو پیاده سازی می کردند اما اکنون موفق شدیم نقشه های زیلو را طراحی و به ثبت برسانیم.

 

این کارشناس زیلو با اشاره به ضرورت همراهی زیلو و تولیدات آن با مقتضیات زمان تصریح کرد: یکی از کارهایی که می تواند به سرزندگی این هنر دیرین کمک کند حرکت این هنر با زمانه است که بر اساس آن تلاش کردیم با تغییر کاربری زیلو و متنوع سازی تولیدات نظیر تولید روکش صندلی خودرو، تولید تابلو زیلو، سجاده و ... همراه با زمانه حرکت کنیم که خوشبختانه در روشن ماندن چراغ این هنر تاثیر زیادی داشته است.

وی سلامت بالا، عدم آلودگی و حساسیت زا نبودن را از  مزیت های زیلو دانست و اظهار داشت: زیلو فرشی سلامت و زیراندازی بدون هیچ گونه آلودگی های شیمیایی است که این ظرفیت را دارد که هرگاه کسی برای تنها یک بار از آن استفاده کند به استفاده مجدد از آن ترغیب شود.

صاحب اولین کارگاه تولید زیلو در کشور در ادامه از ثبت جغرافیایی زیلو در کشور خبر داد و گفت: در کشور 9 رشته و هنر ثبت جغرافیایی شده است که یکی از آن ها زیلو میبد است. زیلو هنر منحصر به فرد خطه میبد است و بر اساس ثبت جغرافیایی آن هر تغییری که بخواهد در این عرصه صورت گیرد باید با نظر شهرستان میبد انجام شود.

اشتری اذعان کرد: بزرگترین مشکل تولید زیلو در کشور، شناخته نبودن آن برای بسیاری از مردم است که این موضوع همت مسئولین و رسانه ها، برای معرفی این هنر ماندگار را طلب می کند. بسیاری از مردم اگر از فواید و تولیدات متنوع و زیبای زیلو آگاهی داشته باشند بدون شک به این تولیدات روی خواهند آورد و این صنعت را رونق خواهند بخشید. البته امروزه به دلیل روی آوردن مردم به طب سنتی و تولیدات با قدمت، وضع تولید بهتر از گذشته است.

لزوم حمایت دولت و سرمایه گذاری در این حوزه از دیگر موضوعاتی بود که این فعال اقتصادی به آن اشاره و تاکید کرد: اگر دولت با دادن یارانه به مواد اولیه نظر نخ مبادرت کند، هزینه تولید زیلو تا حدزیادی پایین خواهد آمد و باعث می شود که این دست بافته بشری ارزانتر به دست خریداران برسد که این خود می تواند به رونق تولید کمک کند. یکی از مواردی که تا حد زیادی می تواند کمک کند به رشد و ارتقاء صنعت زیلو، ایجاد مرکز تحقیقات زیلو در شهرستان میبد است که اگر مسئولین همت کرده و آن را پیگیری کنند می تواند بسیار ثمربخش باشد.

این تولید کننده زیلو تصریح کرد: با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب سالجاری را سال اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل نامگذاری کردند، زیلو به مانند دیگر صنایع دستی کشور از قابلیت و ظرفیت را دارد که با حمایت مسئولین به تحقق اقتصاد مقامتی کمک کرده و اقتصاد کشور را از وابستگی صرف به درآمدهای نفتی نجات و استغال ایجاد کند.

اشتری افزود: در سفر مقام معظم رهبری به استان یزد در جلسه دیدار ایشان با نخبگان استان خدمت ایشان عرض کردم به مسئولین کشور بگویید از صنعت زیلو حمایت کنند که ایشان فرمودند من خود یکی از مشتریان خرید زیلو هستم و در ادامه با شوخی گفتند که با اسلحه که نمی شود به مسئولین گفت حمایت کنند و در ادامه بر ضرورت حمایت مسئولین از این صنعت سخن گفتند.

وی افزود: یکی از افتخارات زیلو میبد این است که بیت رهبری تماماً با زیلو فرش شده و حتی امام راحل نیز حسینیه جماران را با زیلو فرش کردند که این خود نشان از آن دارد که اهل علم تا چه اندازه به این مسائل آگاهی دارند.

این زیلوباف میبدی در پایان با اشاره به روزهای شکوه این هنر دیرین در شهرستان میبد گفت: در حدود 50 سال پیش که جمعیت شهرستان میبدی چیزی حدود 25 هزار نفر بوده، دو هزار دار زیلو در این شهر برپا  و حدود چهار هزار نفر مستقیما شاغل بوده اند و این در حالی است که اکنون در شهرستان میبد حدود 200 دار زیلو برپا، و 500 نفر اشتغال دارند و هدف ما این است که این صنعت را به روزهای اوج خود باز گردانیم.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.