شناسه : 28682626
کارشناس مسائل اقتصادی مطرح کرد

دولت، اقتصاد ایران را نمی‌شناسد/ شکست دولت در اجرای بسته‌های خروج از رکود


کارشناس مسائل اقتصادی گفت: علاوه بر اجرای ضعیف طرح‌های خروج از رکود دولت، خود این طرح‌ها نیز شکل نداشت و نشان می‌داد که طراحان و دولت اقتصاد کشور را خوب نشناخته اند و تحلیل دقیقی از مشکلات ساختاری و مزمن آن نداشته اند.

به گزارش یزد آوا، «سید حسین علی دانش» کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار یزدندا در خصوص بسته‌های خروج از رکود که در چهار سال گذشته از سوی دولت ارائه شد گفت: طرح‌های خروج از رکود دولت ناموفق بوده است و رشد اقتصادی 7 درصدی ادعایی دولت عمدتا ناشی از افزایش فروش نفت و قیمت آن بوده است و تنها یک درصد رشد اقتصادی غیر نفتی در این مدت داشته‌ایم.

عضو هیئت علمی دانشگاه بابیان‌اینکه نرخ بیکاری در کشور نه تنها در کشور کاهش نیافته بلکه افزایش نیز داشته است اظهار کرد: علاوه بر اجرای ضعیف طرح‌های خروج از رکود دولت، خود این طرح‌ها نیز شکل نداشت و نشان می‌داد که طراحان و دولت اقتصاد کشور  را خوب نشناخته اند و تحلیل دقیقی از مشکلات ساختاری و مزمن آن نداشته اند.

وی افزود: دولت در طرح  فروش اقساطی کالاها با تسهیلات بانکی به این مسئله توجه نکرده بود که خود بخش خصوصی حاضر است حتی با شرایط بهتر یعنی با نرخ سود کمتر به فروش اقساطی کالاها دست بزند اما بخش خصوصی می‌داند تقاضا برای فروش محصولات آنها وجود ندارد .

دکتر دانش در پاسخ به این سول که آیا دولت نمیتوانست طرح فروش اقساطی که در ایران خودرو و سایپا انجام شد را در سایر بخش‌ها اجرا کند اذعان کرد: دولت برای اجرای این طرح در سایر بخش‌ها نه توان مالی کافی داشت و نه صلاح می دانست در همه بخش ها آن را اجرا کند زیرا در آن صورت نرخ تورم کاهش نمی یافت بلکه ممکن بود افزایش نیز یابد.

کارشناس مسائل اقتصادی عنوان کرد:  این طرح ها ایران خودرو و سایپا را به طور اصولی نجات نداد زیرا مشکل همه صنایع ما به خصوص صنایع اتومبیل سازی ساختاری و مزمن است و این طرح ها جنبه مُسکٌن دارد و از وخیم تر شدن اوضاع موقتا جلوگیری کرد و در آینده نزدیک بازهم باید منتظر تشدید مشکل این صنایع بود.

دکتر دانش گفت: اما اشکال اساسی این است که در اقتصاد ایران صنعت خودرو از بخش های پیشران محسوب نمی شود بلکه بخش ساختمان اعم از دولتی و خصوصی را می توان بخش پیشران دانست و دولت در طرح های خروج از رکود خود به این مسئله توجه نکرد و به سراغ خودرو سازها رفت.

وی با بیان‌اینکه «ایجاد تحرک در بخش‌های پیشران اقتصاد، تاکید بر افزایش بهره‌وری منابع، عبور از تنگناهای مالی در یک فرآیند تدریجی و بهبود فضای کسب وکار» از اهداف بسته‌های خروج از رکود دولت بود که هیچکدام محقق نشد ادامه داد:  افزایش بهره وری نیاز به برنامه‌ریزی بلند مدت به خصوص کارهای مدیریتی و فرهنگی سنجیده دارد و اعطای تسهیلات اگر بهره وری را کاهش ندهد افزایش نمی دهد و برای مثال طرح فروش اقساطی خودرو فقط تنگناهای خودرو سازان را موقتا حل کرد ولی چون در سایر کالاها چندان مورد استقبال قرار نگرفت کمکی به این امور نکرد و حتی در بهبود بهره وری صنعت خودرو هم موثر نبود.

دکتر دانش افزود:  اعطای تسهیلات به خودروسازان شغلی  ایجاد شغل نکرد و افزایش درآمد ملی نداشت و از وسیع تر شدن اوضاع وخیم اشتغال و تولید جلوگیری نکرد چون یک بسته موقت و زودگذر بود؛ زمانی خودروسازها می توانند موقف شوند که نیاز به حمایت دولت نداشته باشند و کیفیت کار خودرابالا برده و با خودرو سازان خارجی رقابت کنند و محصولات خود رو صادر کنند.

عضو هیئت علمی دانشگاه خاطر نشان کرد: اهداف بسته های خروج از رکود محقق نشده و اگر رشد اندکی در تولیدات غیر نفتی دولت صورت گرفته است به خاطر این طرح ها دولت نبوده است.

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: به نظر من رکود و کسادی اقتصاد ایران یک بیماری وخیم و ناشی از عوامل ساختاری است و مهمترین عوامل این اوضاع بد « افزایش مکرر هزینه های تولید، عدم اجرای صحیح بانکداری اسلامی و استفاده از سود قطعی به جای علی الحساب چه در مورد سپرده گذاران و چه در مورد تسهیلات گیرندگان، تورم مزمن چه با نرخ زیاد و چه با نرخ اندک، قانع نبودن فعالان اقتصادی به سود معقول، نداشتن روحیه کار و تلاش عمومی و بی ثباتی سیاست‌های اقتصادی» است.

دکتر دانش اذعان کرد: سیاست ها دولت در امور اقتصادی شکست خورده است و اگر موفقیتی هم در کاهش نرخ تورم ناشی از کارهای گذشته و سیاست های قبلی بوده زیرا در اقتصاد تاثیر برخی امور کم کم پیدا می شود و اگر این دولت نبود هم این اتفاقات می افتاد.

انتهای پیام/ک 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.