شناسه : 29836281
مدیر کل اسبق میراث فرهنگی استان یزد:

مردم و رسانه‌ها ثبت جهانی یزد را به مثابه صلح ببینند/ یزد جهانی بود، که جهانی شد


رضایی درخواست کرد: مردم و رسانه ها این پیروزی را به مثابه صلح ببینند، نه اینکه خدایی نکرده موجب شود یک گروهی را نبینیم و یک گروهی را برجسته کنیم. همه گروه ها تلاش کردند چون کسی نمی تواند ارزش های یزد را کتمان کند.

به گزارش یزد آوا، مدیر کل اسبق میراث فرهنگی استان یزد در مصاحبه با یزدرسا با تبریک ثبت جهانی یزد گفت: فرآیند ثبت جهانی یک فرآیند طولانی است و یک روزه و یک شبه و یک ساله نمی توان اثری آن هم در مقیاس یک شهر را ثبت کرد. مطالعات، تهیه  اسناد و مدارک این پروژه یک کار سیستمی و فرآیند محور است.

بهرام رضایی افزود:  این مسائل کار فرآیندی و سیستم محور است کما اینکه همان موقع که ثبت ملی یزد اتفاق افتاد قبل تر هم خیلی کار انجام شده بود. حتی در آثار تاریخی کشور مانند تخت جمشید و پاسارگاد که الان ثبت جهانی هستند این اصل صادق است، از قبل از انقلاب هم این مسائل در کشور ما مهم و شاخص بوده و اهمیت می دادند. بعد از آن هم ادامه پیدا کرده است.

وی تاکید کرد: در هر صورت یزد ویژگی های خاص خود را داشت، ارزش های مهم و برجسته ای داشت و اساساً اعتقاد دارم یزد جهانی بود که جهانی شد.

رضایی افزود: اگر نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل امروز به یزد و دیگر بناها و آثار تاریخی رأی می دهند که جهانی شود به خاطر این است که مردمان این سرزمین در طول تاریخ در تعامل با طبیعت پیرامون با بستر فرهنگی با بستر اقلیمی و جفرافیایی خود و با تعامل و صلح به این افتخار و کار برجسته نائل شدند.

وی بیان داشت: اگر یونسکو رأی می دهد به خاطر این است که در صلح و امنیت و درجه بهره مندی بالایی از تعامل با محیط پیرامون بوده است. اگر امروز به ثبت یزد افتخار می کنیم باید در واقع به نبوغ علمی و فکری مردمان سرزمین خودمان افتخار کنیم. این کار، کارِ یک شخص و یک روز و یک مدیر و یک مسئول نیست.

این مقام مسئول ابراز داشت: سال 84 فضایی باز شد تا درجه ای از اقدامات حفاظتی، مرمتی و پژوهشی در شهر یزد اتفاق بیافتد، در نتیجه مسئولین در سازمان میراث فرهنگی به این نتیجه رسیدند که بافت تاریخی یزد باید در فهرست آثار ملی به ثبت برسد. از همان سال پایگاه ویژه ای تحت عنوان پایگاه ویژه پژوهشی بافت تاریخی یزد تشکیل شد. این پایگاه اصلاً هدفش این بود که این دست از آثار را در فهرست آثار جهانی ثبت کند. از همان زمان هم یک ردیف اعتباری مشخص هم به صورت ملی و هم از استان تزریق می شده که این آثار را به ثبت جهانی برساند.

رضایی افزود: از حدود 10 سال قبل که پایگاه ویژه پژوهشی بافت تاریخی ایجاد شد، رسالتش همین بود. مطالعات جدی به ثبت جهانی رسیدن بافت تاریخی یزد، حداقل از 10 سال و به طور خاص از سال 84 که بافت تاریخی یزد ثبت ملی شد، آغاز شد و اعتبارات ویژه ای هم داشت.

وی ادامه داد: مدیران مختلفی در این زمینه فعالیت کردند، هم در حوزه مطالعاتی و هم در اقدامات عملی و اجرایی، چه مرمت، چه حفاظت  و چه مطالعات.در واقع قرارداد اولیه فاز یک جمع آوری اسناد و مطالعات ثبت جهانی یزد از سال 89 منعقد شده است. از همان زمان اولویت اصلی را بحث بافت تاریخی یزد هم در حوزه پژوهشی و هم حفاظتی قرار دادیم و خوشبختانه در سال 90 یا 91 بود که توانستیم ردیف مستقل اعتباری ملی با 10 میلیارد تومان اعتبار ایجاد کنیم که در طول برنامه پنجم هر سال 2.5 میلیارد تومان تخصیص پیدا کرده است.

این مقام مسئول گفت: کف سازی هایی که در بافت می بینید، بدنه سازی ها، مرمت خانه های تاریخی و ساخت خیلی از اماکنی که اکنون به هتل، رستوران و بعضا مکان های تجاری تبدیل شده در راستای برنامه احیای بافت تاریخی بوده و از همان اعتبارات ملی و بعضاً هم اعتبارات استانی استفاده شده است.

وی تاکید کرد: الان هم زحمت کشیده اند و در واقع در همان راستا حرکت شده و کار به ثمر نشسته است. این کار، کاری بود که بزرگان میراث فرهنگی و اساتید و دانشگاه های برتر کشور مهم تر از همه خود مردم یزد به دنبال این قضیه بودند. این چیزی نیست که کتمان کنیم و دنیا هم نتوانست کتمان کند. این نشان می دهد کار در طول این 10 سال به درستی انجام شده، و خواست مردم و برنامه ای که دولت ها و نهادهای عمومی مثل شهرداری و دانشگاه ها داشتند به ثمر نشسته است.

رضایی تصریح کرد: ثبت جهانی یزد مایه افتخار همه ما ایرانیان است و از همه کسانی که در چند روز گذشته در اجلاس های مختلف با رایزنی ها کارهایی انجام دادند تا این تلاش به نتیجه برسد تشکر و قدردانی می کنم.

این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد: مردم و رسانه ها این پیروزی را به مثابه صلح ببینند، نه اینکه خدایی نکرده موجب شود یک گروهی را نبینیم و یک گروهی را برجسته کنیم. همه گروه ها تلاش کردند چون کسی نمی تواند ارزش های یزد را کتمان کند. آن قدر ظرفیت یزد برجسته بود که به عنوان اولین شهر تاریخی ایران به عنوان نامزد معرفی شد و خوشبختانه به ثبت و نتیجه رسید. به این نتیجه افتخار می کنیم و به همه عزیزان که زحمت کشیده اند تبریک گفته و از مردم و مسئولین تقدیر و تشکر می کنیم.

وی در پایان تاکید کرد: باید ثبت جهانی به مثابه همکاری و تعامل همه شهروندان و مسئولین باشد و به عنوان یک فرصت برای همکاری، تعامل و منفعت عمومی و ملی در نظر گرفته شود.

انتهای پیام/
 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.