شناسه : 34857186

چرا مهارت آموزی در اوقات فراغت جوانان جایگاهی ندارد؟


با اتمام سال تحصیلی و آغاز فصل تابستان خانواده ها به تکاپو می افتند تا فرزندان خود را در کلاس های مختلف علمی، ورزشی و ... ثبت نام کنند تا به اصطلاح اوقات فراغت فرزندانشان به بطالت سپری نشود.

به گزارش یزد آوا، با اتمام سال تحصیلی و آغاز فصل تابستان خانواده ها به تکاپو می افتند تا فرزندان خود را در کلاس های مختلف علمی، ورزشی و ... ثبت نام کنند تا به اصطلاح اوقات فراغت فرزندانشان به بطالت سپری نشود.

در این خصوص تبلیغات فراوان موسسات مختلف نیز در سطح شهر دیده می‌شود و خانواده ها برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان خود هزینه های گزافی را نیز پرداخت می کنند.

نکته مهمی که اکثر قریب به اتفاق خانواده ها به آن توجه ندارند شرکت دادن فرزندان خود در کلاس ها و دوره های حرفه آموزی است؛ این در حالی است که در دوره ای نه چندان دور بچه ها در ایام تابستان اغلب در مغازه ها و کارگاه های کوچکی که بود تعطیلات خود را می گذراندن و علاوه بر درآمد اندکی که به دست می آوردند مهارتی را نیز به صورت عملی فرا می گرفتند و این مهارت آموزی کمک فراوانی به فرد در یافتن شغل می کرد اما امروزه اغلب افراد با این فرهنگ کار غریبه هستند.

اکنون والدین، بچه‌ها را به فعالیت‌هایی می‌گمارند که جنبه تولیدی ندارد و بچه‌ها را با بازار کار و جامعه آشنا نمی‌کند؛ در حالی که این فعالیت‌ها توقع نوجوانان و جوانان را نیز بالا می‌برد. از این رو باید ضرورت مهارت آموزی برای خانواده ها مشخص شود تا بخشی از اوقات فراغت جوانان با مهارت‌آموزی جدی پر شود.

هرچند که نمی‌توان تنها علت مشکل بیکاری را بی‌مهارتی دانست اما قطعا تخصص و یا آشنایی نداشتن با هیچ کار و حرفه‌ای از دلایل مهم این معضل است چرا که هر کارفرمایی به دنبال نیروهایی است که توانایی‌های حوزه مربوط خودشان را داشته باشد و از طرفی سن بیکاران معمولا به آن‌ها اجازه یادگیری یک مهارت از صفر را نمی‌دهند پس برای پیشگیری از بیکاری در سنین بالا باید مسئله مهارت‌آموزی را از سنین پایین‌تر آغاز کرد که دوران نوجوانی بهترین زمان برای این کار است.

 اگر جوانان مهارت های متعدد را آموزش ببینند، بی شک دارای اعتماد به نفس بالایی خواهند بود و خود به عنوان خود اشتغالی در جامعه می توانند فعالیت کنند.

کلاس های آموزشی که کمکی به اشتغال نمی کند/ فراموشی فرهنگ استاد شاگردی

مدیر اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدآوا با تاکید بر ضرورت کسب مهارت توسط جوانان اذعان داشت: جوانان باید در کنار تحصیل مهارت های گوناگونی را کسب کنند اما متاسفانه عمدتاً در اوقات فراغت خود در کلاس هایی در راستای مباحث علمی، تحصیلی و رشته های ورزشی مشغول می شوند که در زمینه شغلی کمکی به آن ها نمی کند.

فریبا آیت اللهی با بیان این که فرهنگ جامعه تغییر کرده است اظهار داشت: در گذشته فرزندان تابستان ها و در اوقات فراغت در مغازه ها و صنوف مختلف کار می کردند و در واقع حرفه ای را یاد می گرفتند و این باعث می شد در کنار درس خواندن و مدرک گرفتن تخصص هم داشته و فنی هم باشند اما نسل جدید این گونه نیستند.

 وی با اشاره به تجربه کشورهای مختلف در حرفه آموزی افراد گفت: در کشورهای پیشرفته دانش آموزان و دانشجویان در اوقات فراغت خود فارغ از مقطع و رشته تحصیلی خود کار می کنند اما نسل جوان ما عمدتاً با این موضوع بیگانه است و از این رو شناختی از بازار کار ندارند و بعد از فارغ التحصیلی نیز در یافتن شغل با مشکل مواجه می شوند.

بر این اساس می‌توان گفت حل مشکل بیکاری در گرو نگاه ریشه‌ای به موضوع مهارت آموزی و تغییر در فرهنگ کار و تلاش است از این رو باید خانواده ها از سنین نوجوانی و حتی پایین تر برای حرفه آموزی فرزندان خود برنامه ریزی کنند و به جای صرف هزینه های زیاد برای کلاس هایی که در انتها کمکی به فرزندانشان نمی کند با نگاه واقع بینانه و به دور از فرهنگی که امروز در جامعه وجود دارد فرزندان خود را به سمت مهارت آموزی سوق دهند.

فارغ التحصیلان دانشگاهی آچار به دست نیستند

معاون آموزش ،پژوهش وبرنامه ریزی اداره کل آموزش فنی و حرفه استان یزد نیز در گفتگو با خبرنگار یزدآوا با تاکید بر ضرورت مهارت آموزی جوانان گفت: عمده مشکل فارغ التحصیلان فعلی این است که آموزش های تئوری را فراگرفته اند اما آچار به دست نیستند و پشت میز نشینی را ترجیح می دهند.

حمید رضا فراشاهی اظهار داشت: مراجعه کنندگانی داریم که با مدرک لیسانس و فوق لیسانس مهندسی برق وقتی در مقابل یک تابلو برق قرار می گیرند کلیدهای آن را تشخیص نمی دهند این فرد وقتی می خواهد وارد صنعت و بازار کار شود مطمئناً به دلیل نداشتن مهارت دچار مشکل می شود و جوابگوی کارفرمای خود نخواهد بود.

وی در توصیه به خانواده ها و جوانان گفت: فراگیری یک مهارت به ویژه مهارتی که در راستای رشته تحصیلی باشد ضروری است؛ دانشجویان آموزش های تئوری را در دانشگاه ها فرامی گیرند اما بهتر است در کنار آن مهارت های لازم فنی را نیز فراگیرند و مطمئن باشند مهارت در کنار مدرک راه گشا خواهد بود.

فراشاهی اظهار داشت: مطمئناً کسی که کار و حرفه خود را بلد باشد دیگر تضمینی برای یافتن شغل نمی خواهد چرا که کارفرما به دنبال فردی است که کاربلد باشداما مشکل الان جوانان ما نداشتن مهارت برای ورود به بازار کار است در نتیجه با پدیده شوم بیکاری جوانان مواجه هستیم.

وی در خصوص اهمیت داشتن مدرک علمی و دانشگاهی گفت: اگر یک فرد ماهر در کنار مهارت خود اطاعات علمی نیز داشته باشد موفق‌تر خواهد بود. لوله کش بی سواد هم داریم اما فردی که لیسانس تاسیسات دارد و مهارت لازم را نیز در کار خود داشته باشد مطمئناً در جامعه امروز در زمینه های شغلی، اجتماعی و فردی موفق‌تر خواهد بود.

کدام رشته ها بازار کار دارند؟

فراشاهی در خصوص نیاز بازار کار فعلی گفت: در بازار فعلی از رشته های خدماتی استقبال بیشتری می شود رشته هایی مثل تعمیر و نگه داری لوازم خانگی، سیم پیچی، تاسیسات و... این نوع کارها بازار کار بهتری دارند چرا که نیاز جامعه است و اگر افراد مهارت های لازم را در این رشته ها بدست آورند نه تنها بیکار نخواهند ماند بلکه می توانند برای دیگران هم شغل ایجاد کنند.

تغییر نگرش جامعه از مدرک گرایی به سمت مهارت آموزی

معاون آموزش اداره کل فنی و حرفه ای استان با بیان این که استقبال از دوره های مهارت آموزی نسبت به گذشته بهتر شده است افزود: دیدگاه جامعه از مدرک گرایی صرف به مهارت آموزی در حال تغییر است در واقع آگاهی مردم در این خصوص بیشتر شده و به این نتیجه رسیده اند که باید یک مهارت و حرفه ای را یاد بگیرند تا بتوانند برای خود شغلی داشته باشند.

فراشاهی در خصوص سطح دوره های آموزشی فنی و حرفه ای گفت: دروه های آموزشی فنی و حرفه ای از 40 ساعت تا 700 ساعت است و بر اساس نیازی که وجود دارد فرد از سطح پایه تا حرفه ای آموزش می بیند و می تواند با فراگیری مهارت مورد نظر خود وارد بازار کار شود.

وی اظهار داشت: در فنی حرفه ای استان آموزش های مهارتی مورد نیاز برای اکثر رشته هایی که در دانشگاه ها تدریس می شود وجود دارد و هر رشته ای که نباشد نیر آمادگی لازم برای تجهیز و برگزاری آن وجود دارد. اکنون نیز علاوه بر دوره های آموزشی که در مراکز فنی حرفه ای برگزار می شود یکسری دوره های مهارت آموزی نیز به صورت جوار دانشگاه برگزار می شود.

با توجه به فراهم بودن ظرفیت های مهارت آموزی در مراکز فنی و حرفه ای و حتی مغازه ها و صنوف مختلف در صورتی که مسئولان و خانواده‌ها با اندکی همت، جوانان، نوجوانان و حتی بیکاران را به سمت مهارت اموزی تشویق کنند و از طرفی مسئولین نیز با فراهم آوردن ثبات اقتصادی و فضای امن و آرام کسب و کار می‌توان به داشتن چشم‌اندازی خوب برای حل معضل بیکاری در سال‌های آینده امید داشت.

انتهای پیام/ق

 




رای شما
میانگین (1 رای)
The average rating is 5.0 stars out of 5.