شناسه : 39738244
معرفی قابلیت‌های اقتصادی یزد؛

گردشگری، اقتصاد مراقبتی و زنجیره نساجی؛ پیشران‌های اقتصادی استان یزد


علوی‌راد گفت: ما برای افق پیش رو در استان یزد یک موقعیتی داریم به نام ثبت جهانی یزد که این یک ظرفیت بالقوه است.

عباس علوی‌راد عضو انجمن اقتصاددانان ایران در گفتگو با خبرنگار یزدآوا، پیرامون قابلیت‌های استان یزد گفت: هر استان و منطقه‌ای مسیر توسعه خودش را بر اساس مزیت‌های نسبی که دارد تعیین می‌کند و مولفه‌های زیادی در یزد وجود دارد که نسبت به آن‌ها می‌توانیم مزیت‌های نسبی استان را تعریف کنیم.

وی افزود: یک بخشی مربوط به اقلیم ما است؛ قابل انکار نیست که کشور ما در یک منطقه خشک قرار دارد و ما به عنوان استان یزد نیز دوباره در یک منطقه کویری قرار داریم؛ از نظر منابع آبی از گذشته با محدودیت‌هایی مواجه بودیم و این صرفا منحصر به امروز هم نیست، لذا اولین مؤلفه‌ای که در موضوع مزیت‌ها باید به آن توجه کنیم بحث اقلیم است. اقلیم ما به ما قبلا می‌گفته و الان هم می‌گوید که ما در این اقلیم نمی‌توانیم هر فعالیت اقتصادی را به عنوان مزیت تلقی کنیم و این یک محدودیت بزرگ است.

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد یزد اظهار داشت: مسئله دیگر، سابقه تاریخی است که ما و گذشتگان‌مان در این استان به لحاظ نوع فعالیت‌ها داشتیم؛ یعنی ما استانی بودیم که بیشتر فعالیت‌ها روی نساجی و فعالیت‌هایی از این جنس بنا نهاده شده بوده است و یک کشاورزی حداقلی برای امورات خودمان دنبال می‌کردیم اما به مرور طی چند دهه اخیر یک‌سری فعالیت‌هایی را مستقر کردیم که از این مؤلفه‌هایی که متناسب با مزیت‌های ما بوده است، دور شدیم و امروز در آن‌ها گرفتار شده‌ایم؛ در واقع امروز اگر گرفتاری داریم بخاطر این است که مؤلفه‌هایی که گذشتگان‌مان به آن‌ها توجه می‌کردند را نادیده گرفته‌ایم و به تبع آن مشکلاتی ایجاد شده است.

علوی‌راد خاطرنشان کرد: در حال حاضر چند مسئله وجود دارد که ما را برای تعیین مسیر پیش رو راهنمایی می‌کند یکی اینکه صنایعی که در استان ایجاد شده و مسیری که طی شده با نوع منابع انسانی که در این استان پرورش یافته‌اند به لحاظ نیاز و متقاضی نیروی کار تناسب و همخوانی ندارد. مثلا ما افراد متخصصی را در رشته‌های متنوع در استان یزد پرورش داده‌ایم اما مسیری که ما طی کرده‌ایم جوابگوی تقاضای کاری و شغلی این متخصصین نیست. این در حالی است که از طرف دیگر با منابع آبی محدود هم مواجه هستیم.

لزوم اجماع مسئولان استان در بحث گردشگری

وی عنوان کرد: در حال حاضر در دنیا اتفاق دیگری نیز رقم خورده است و آن اینکه ما داریم در افق پیش رو با یک سری پارداریم‌های جدید در فعالیت‌های اقتصادی -هم به لحاظ مشاغل هم به لحاظ نوع فعالیت‌های اقتصادی- مواجه می‌شویم و به طور مشخص کرونا نیز مزیت بر علت است.

کارشناس مسائل اقتصادی اضافه کرد: لذا همه این مؤلفه‌هایی که اطراف ما است یک سیگنال به ما می‌دهد و آن هم اینکه ما مسیر گذشته را به هیچ عنوان نمی‌توانیم ادامه دهیم؛ حال با توجه به این واقعیت‌ها در استان یزد، ما برای افق پیش رو باید روی کدام مزیت‌ها سرمایه‌گذاری کنیم؟

علوی‌راد بیان کرد: ما برای افق پیش رو در استان یزد یک موقعیتی داریم به نام ثبت جهانی یزد که این یک ظرفیت بالقوه است اما این ظرفیت در شرایط فعلی نمی‌تواند پیشاهنگ اقتصاد یزد باشد چرا که برخی زیرساخت‌های لازم در این زمینه هنوز ضعیف است و یا اصلا وجود ندارد.

وی ادامه داد: لذا اولین بحث این است که اگر می‌خواهیم روی بحث گردشگری به عنوان یک ظرفیت فکر کنیم یک پیش‌شرط اساسی دارد که باید فضای زیرساخت‌های این محیط را تغییر دهیم و راه‌حل این موضوع هم این است که یک اجماع واحد روی این مقوله در استان اتفاق بیفتد و همه عناصر فعال  و تأثیرگذار در استان یزد باید روی آن اتفاق نظر داشته باشند و لازمه آن این است که بر روی مدل گردشگری که همه روی آن اتفاق نظر دارند با همه ملاحظات به جمع‌بندی نهایی برسند.

اقتصاد مراقبتی از ظرفیت‌های اقتصادی یزد

عضو انجمن اقتصاددانان ایران بیان کرد: مسئله دوم بحث اقتصاد مراقبتی است؛ هم ایران  و هم استان یزد در 10 سال آینده با یک موج پیری مواجه خواهد شد و این مسئله و مسائل دیگری مانند ویروس کرونا و بحران‌های مشابه آن، با توجه به ظرفیت‌های پزشکی استان یزد و با توجه به زیرساخت‌هایی که در همین شرایطی فعلی بطور نسبی از خیلی از استان‌های دیگر بهتر هستیم این موضوع به ما می‌گوید که استان یزد باید روی بحث اقتصاد مراقبت و مراقبت از جمعیت خودش برای دو دهه آینده برنامه‌ریزی کند.

علوی‌راد تأکید کرد: اقتصاد مراقبت جز مشاغل نوظهور در دنیا است که دارد روی آن کار می‌شود و ما باید این موضوع را به عنوان یک اولویت استان مطرح کنیم و باید سرمایه‌گذاری‌های لازم را روی آن داشته باشیم و بسیاری از مشاغل حول این موضوع می‌تواند تعریف شود. لذا در ابتدا برای مراقبت از جمعیت خود استان و در وهله بعد برای استان‌های هم‌جوار می‌توانیم روی این ظرفیت حساب کنیم و البته این موضوع با بحث گردشگری سلامت کاملا متفات است.

وی تصریح کرد: مسئله دیگر زنجیره نساجی از صدر تا ذیل تا صنایع پایین دست مانند پوشاک در استان یزد است که البته کارهایی در این زمینه شده اما نیاز به اقدامات جدی‌تری داریم.

دانشیار اقتصاد دانشگاه آزاد یزد ادامه داد: در واقع ما باید صنعت نساجی که قدمت صد ساله در این استان دارد را روی میز اولویت‌های استان بیاوریم و طرح مدون مرحله‌ای در سه بازه کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت داشته باشیم که برای تکمیل کردن زنجیره این صنعت در استان فعالیت کنیم و حتی این عرضه ظرفیت بسیار خوبی برای حل مسئله بیکاری زنان دارد آن هم با در نظر گرفتن ملاحظاتی که مردم یزد در این زمینه دارند.

علوی‌راد گفت: البته این اقدامات به معنای تعطیل کردن صنایع موجود نیست، بلکه کاری که ما می‌توانیم بکنیم و باید مورد توجه قرار بگیرد این است که مسیر توسعه استان را برای فعالیت‌های اقتصادی متنوع کنیم و سبد فعالیت‌ها و پیشران‌های اقتصادی استان باید متنوع‌تر شوند و وزن بیشتری بگیرند.

وی اظهار داشت: در کنار همه این‌ها با توجه به اینکه ما در مرکز ایران قرار داریم و با توجه به راه‌اندازی راه آهن یزد- اقلید و تکمیل شدن زنجیره ریل راه آهن؛ می‌توانیم به عنوان شاهرگ خدمات مدرن حمل و نقل در ایران خودمان را معرفی کنیم و این می‌تواند به صنایع گردشگری، صنعت نساجی و بحث اقتصاد مراقبتی هم کمک کند و ضمنا در سطح ملی نیز یزد را به عنوان پایگاهی جهت انشعاب خطوط ریلی و خطوط هوایی و انواع حمل و نقل‌ها به عنوان منطقه‌ای در قلب ایران معرفی کند.

انتهای پیام/




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.