Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

کارشناس ارشد مهندسی منابع آب،

تداوم روند برداشت کنونی از آبخوان، منجر به خشک شدن قنوات باقيمانده خواهد شد


محمد حسین باقری هارونی در مقاله ای با عنوان "بررسی و مدلسازی بحران قنوات با رویکرد پویایی سیستم ها" گفت: هر چند وقوع خشكسالی های شدید وضعيت آبخوان را تحت تاثير قرار داده، اما عامل اساسی برداشت بی رویه چاه ها است که اگر این روند ادامه یابد منجر به خشک شدن قنوات باقيمانده خواهد شد.

باقری- کارشناس آب.

به گزارش سرو ابرکوه، محمد حسین باقری هارونی کارشناس ارشد مهندسی منابع آب، در مقاله ای با عنوان "بررسی و مدلسازی بحران قنوات با رویکرد پویایی سیستم ها" با اشاره به محدودیت منابع آبی و کم آبی اظهار داشت: نتایج مدل VENSIM  نشان می دهد که هر چند وقوع خشكسالی های شدید وضعيت آبخوان و در نتيجه قنوات را تحت تاثير قرار داده اما عامل اساسی در متروکه شدن قنوات برداشت بی رویه چاه های عميق و نيمه عميق می باشد. تداوم روند برداشت کنونی از آبخوان در سال های آتی منجر به خشک شدن قنوات باقيمانده نيز خواهد شد.

چکیده:

محدودیت منابع آب و کم آبی از دیرباز دغدغه اصلی ساكنان مناطق گرم و خشک بوده است. در این راستا بشر تلاش کرده تا با حفر قنات آب را از ارتفاعات به این نواحی انتقال دهد. سیستم‌های تامین آب امروزی مانند چاه و سد به صورت مستقیم و غیر‌مستقیم بازخوردهايی منفی بر سیستم منابع آب ایجاد نموده اند اما سيستم‌هاي سنتي همچون قنات با ساختار و ویژگی‌های خود هزاران سال منبع اصلی تامین آب در مناطق خشک و کویری بوده است. در چند دهه اخیر توسعه غیر اصولی اراضی کشاورزی و حفر چاه‌های عمیق و نیمه‌عمیق از یک طرف و کاهش نزولات جوی و فراوانی دوره‌های خشکسالی از طرف دیگر باعث خشک و متروک شدن بسیاری از قنوات شده است. در این تحقیق تلاش ‌گردید با رویکرد پویایی سیستم‌ها وضعیت قنوات و عوامل موثر بر خشک شدن آنها در دشت شهرستان ابرکوه بررسی ‌گردد. مهم ترین متغیرهای موثر، جمعیت، سطح زیر کشت، میزان برداشت از آبخوان و دوره‌های خشکسالی منطقه هستند که با ترسیم حلقه‌های علت و معلولی و برقراری روابط ریاضی بین آن‌ها در نرم افزارVENSIM ، مدلسازی ‌گردید. نتايج مدل نشان داد که هر چند وقوع خشكسالي‌هاي شديد وضعيت آبخوان و در نتيجه قنوات را تحت تاثير قرار داده اما عامل اساسي در متروكه شدن قنوات برداشت بي‌رويه چاه‌هاي عميق و نيمه‌عميق مي‌باشد. تداوم روند برداشت کنونی از آبخوان در سالهای آتی منجر به خشک شدن قنوات باقیمانده نیز خواهد شد.

کلمات كليدی: قنات، توسعه پایدار، پویایی سیستم‌ها، VENSIM، دشت ابركوه.

محمد حسین باقری هارونی

کارشناس ارشد مهندسی منابع آب

برای دانلود متن کامل مقاله کلیک Bagheri et all کنید.




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد