Skip to Content

نمایش محتوا نمایش محتوا

هاشمی رفسنجانی:

ماهی کوچک نمی تواند ماهی بزرگ را بخورد/ تسلیت آمریکا به اسرائیل


هاشمی همچنين در واكنش به تلاش مقامات ايالات متحده براي كاستن از نارضايتي اسرائيل نسبت به توافقنامه مذكور گفته است: "الان آمريکا و اوباما برای تسليت به اسرائيل، قضيه را جور ديگر تفسير می‌کنند."

هاشمی

به گزارش سروابرکوه؛ وب سایت دویچه وله(dw.de) با اشاره به مصاحبه اختصاصی روزنامه آمریکایی "فایننشال تایمز" با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نوشته است:

 روزنامه آمریکایی فایننشال تایمز در گفت‌وگویی اختصاصی با هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، نظرات او را در مورد توافق هسته‌ای ژنو جویا شده است. در این مصاحبه که در تهران انجام شده، رفسنجانی اظهار امیدواری کرده که پرونده اتمی ایران ظرف یک سال به نتیجه برسد. او به فاینشال تایمز گفته توافق روز یک‌شنبه ایران با غرب، سخت‌ترین مرحله رسیدن به توافق نهایی بود.

رفسنجانی افزوده است: «توافق ژنو یخ‌ها را شکست. قدم دوم آسان‌تر خواهد بود». رئیس مجمع تشخیص مصلحت جمهوری اسلامی اظهار داشته که شش ماه اول برای رسیدن به توافق اولیه است و شش ماه دوم برای کار کردن روی یک توافق جامع کافی خواهد بود.»

 هاشمی رفسنجانی اظهار داشته که توقف برنامه غنی‌سازی اورانیوم در ایران امیدها را برای از بین بردن یکی از بزرگترین تنش‌های ژئوپولیتیک و بهبود بازار نفت بیشتر کرده است.

 فایننشال تایمز تصریح کرده که رفسنجانی به شکل بارزی "خوشبین" بود. این روزنامه از قول هاشمی نوشته: «بخشی از این موفقیت به این دلیل بود که مذاکره با آمریکا تا کنون تابو بود و بدون شکستن این تابو و بدون حضور آمریکا، مذاکرات اتمی نمی‌توانست پیشرفت کند».

 اسرائیل؛ یک "ماهی کوچک"

 مقام‌های اسرائیلی توافق ژنو را یک "اشتباه تاریخی" دانسته‌اند. خبرنگار فایننشال تایمز از رفسنجانی پرسیده که این اظهارات چه تاثیری بر آینده توافقات ایران و غرب خواهد گذاشت.

 هاشمی رفسنجانی در پاسخ گفته است: «اسرائیل خیلی کوچک است، یک ماهی کوچک نمی‌تواند یک ماهی بزرگ را بخورد».فایننشال تایمز هاشمی رفسنجانی را رهبر جریانی دانسته که در ایران با عنوان "عمل‌گرایان محافظه‌کار" شناخته می‌شوند و مدت‌ها علیه تحریم‌های بین‌المللی استدلال کرده و درباره سیاست‌های تندروانه محمود احمدی‌نژاد هم هشدار داده بودند.

 به نوشته این روزنامه، رفسنجانی برای مقامات غربی وسیله سنجشی است که با آن میزان خواست حکومت ایران برای اعمال سیاست‌های عمل‌گرایانه در عرصه بین‌الملل را تخمین می‌زنند.

  سرمایه‌گذاران خارجی در ایران سرمایه‌گذاری کنند

 آقای رفسنجانی در مصاحبه با فایننشال تایمز اظهار امیدواری کرده که ظرف دو سال آینده یک چرخش بزرگ در اقتصاد ایران به وجود آید، به خصوص اگربه گفته او سرمایه‌گذاران خارجی وارد بازار ایران شوند و در بخش‌هایی مثل صنایع هوایی، نفت و گاز و پتروشیمی، کشتی‌رانی و راه‌آهن سرمایه‌گذاری کنند.

 درباره محدودیت‌هایی که در توافقنامه ژنو برای ایران در نظر گرفته شده، مثل پایین آوردن سطح غنی‌سازی اورانیوم و عدم استخراج بیش‌تر معادن اورانیوم، هاشمی رفسنجانی گفته است: «محدودیت‌های اعمال‌شده بر اساس قوانین بین‌المللی برای ما پذیرفتنی است، قانون منع گسترش سلاح‌های اتمی هم برای ما پذیرفتنی است. اما چیزی بالاتر از این‌ها نباید بر ما تحمیل شود».

  آماده معامله برد-برد با عربستان

به نوشته فایننشال تایمز، هاشمی رفسنجانی یکی از معدود سیاستمداران ایرانی است که خواهان داشتن روابط خوب با عربستان سعودی است. او به این روزنامه گفته که آماده سفر به ریاض بوده و ماه گذشته ملک عبدالله برای شرکت در مراسم حج از او دعوت کرده بوده است. رفسنجانی گفته قصدش این بوده که به مقامات عربستان سعودی این اطمینان را بدهد که دوستی با ایران به نفع منطقه و هردو کشور است.

 اما او اظهار داشته که ابتدا باید مقامات ایران بر سر سیاست تشنج‌زدایی توافق کنند. رفسنجانی تصریح کرده که اگر قرار باشد در آینده به عربستان سفر کند، باید ابتدا مقدمات آن فراهم و بر سر این موضوع در داخل ایران توافق شود که "ما چگونه باید با عربستان وارد یک معامله برد-برد شویم".

 در مورد نقش ایران درسوریه، رفسنجانی گفته معتقد است ایران می‌تواند نقش "بهتری" در سوریه بازی کند. او البته تصریح کرده که سرنوشت سوریه باید به دست مردم این کشور رقم بخورد و گفته اگر مردم سوریه بخواهند اسد برود، نباید مشکلی باشد و ما هم حق دخالت نداریم.

 سایت روزآن لاین هم در این زمینه نوشته است:

 علی اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس جمهور پیشین و رئیس کنونی مجمع تشخیص مصلحت نظام در مصاحبه ای با نشریه بریتانیایی فاینشال تایمز، از شکسته شدن تابوی مذاکره با ایالات متحده در جریان گفتگوهای اتمی با گروه ۱+۵ استقبال کرده و گفته است: "بدون ایالات متحده این مذاکرات پیش نمی‌رفت."

 به اعتقاد آیت الله هاشمی که حامی دیپلماسی حسن روحانی است،رسیدن نظام اسلامی و ابر قدرت های جهان به توافق "سخت ترین" بخش مذاکرات بوده است. او پیش بینی خوش بینانه ای هم دارد: "این [مرحله] یخ‌ها را آب کرد. مرحله بعد عادی‌تر خواهد بود."

 این سومین بار است که رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در روزهای پس از مذاکره به اظهار نظر در مورد نتایج این گفتگوها پرداخته است. وی ساعاتی پس از امضای توافقنامه میان دو طرف و در حالی که برخی نیروهای تندرو در داخل ادعا می کردند حق غنی سازی جمهوری اسلامی در این توافقنامه لحاظ نشده است وارد کارزار شد و در دفاع از تیم مذاکره کننده گفت:" درست است که ننوشته حق غنی سازی برای ایران محفوظ است، اما این موضوع در قرارداد ایران با ان پی تی مورد اشاره قرار گرفته است و به طور طبیعی هر کشوری که حق دارد از صنعت صلح‌جویانه هسته‌یی استفاده کند می‌تواند غنی‌سازی هم بکند."

 او همچنین در واکنش به تلاش مقامات ایالات متحده برای کاستن از نارضایتی اسرائیل نسبت به توافقنامه مذکور گفته بود: "الان آمریکا و اوباما برای تسلیت به اسرائیل، قضیه را جور دیگر تفسیر می‌کنند."

 رئیس دولت پنجم و شش با ادبیاتی نرم در مورد قوانین بین المللی صحبت و خاطرنشان کرده است: "محدودیت‌هایی که قوانین بین‌المللی وضع کرده‌اند برای ما قابل قبول است. معاهده منع گسترش سلاح هسته‌ای برای ما قابل قبول است. هر چیزی که فراتر از آن باشد در حکم تحمیل بر ما خواهد بود."

 این عضو مجلس خبرگان اسرائیل را نیز در صحبت های خود با این تشبیه که "اسرائیل خیلی کوچک است. هیچ ماهی کوچکی نمی‌تواند ماهی بزرگ را بخورد" نواخته است.




Your Rating
Average (0 Votes)
The average rating is 0.0 stars out of 5.


شهرستان ابرکوه شهرستان ابرکوه

استان یزد استان یزد