شناسه : 34820207
مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد:

الگوی بارش به ضرر منابع آبی استان تغییر پیداکرده است/ استان یزد هیچ راهبردی جز مدیریت مصرف آب ندارد


مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه به طور متوسط طی ۳۰ سال گذشته با کاهش 20 درصدی بارش مواجه بوده‌ایم، افزود: علاوه بر این وجود این نگرانی، الگوی بارش‌ها نیز به ضرر منابع آب استان تغییر پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار یزد آوا، مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد در نشت خبری با اصحاب رسانه گفت: سالیانه در استان به طور متوسط  45 سانتی متر از سطح آبهای زیر زمینی افت پیدا می‌کند به این معنی که هر سال 250 میلیون مترمکعب از ذخایر آب‌های زیر زمینی نسبت به سال قبل کاهش می‌یابد و این میزان آب را از دست می‌دهیم.

محمدمهدی جوادیان زاده عنوان کرد: ما 130 درصد از آب‌های تجدید شونده را داریم مصرف می‌کنیم یعنی علاوه بر مصرف تمام آبی که وارد سفره‌ها می‌شود، 30 درصد از آب‌های ذخیره قرن‌ها و سده های گذشته را نیز مورد استفاده قرار داده‌ایم.

وی با بیان اینکه به طور متوسط طی ۳۰ سال گذشته با کاهش 20 درصدی بارش مواجه بوده‌ایم، افزود: علاوه بر این وجود این نگرانی، الگوی بارش‌ها نیز به ضرر منابع آب استان تغییر پیدا کرده است در گذشته بارش باران و برف در کوهساران و عمدتا در زمستان‌ها بود و چون این برف شدت تبخیر آب کم بود بیشتر آّب ذوب شده در داخل منابع آب می‌رفت و جریان آب از سمت کوه به سمت دشت بود.

جوادیان زاده ادامه داد: اکنون جریان بارش‌ها بیشتر در فصل بهار یا انتهای زمستان که هوای یزد به سمت گرمی رفته است اتفاق می‌افتد و بیشتر به صورت بارش باران در دشت است که اثری کوتاه مدت و کم بر منابع آب می‌گذارد با این وضعیت جریان هیدرولوژیکی نیز عکس شده است و باید آب را از دشت با تانکر به سمت مناطق کوهستانی و روستاهاببریم و اگر اکنون آب دشت نیز به پایان برسد دیگر منبع آبی وجود ندارد.

وی با بیان اینکه عمده مصرف آب شرب در تابستان استان یزد مربوط به کولرهای آبی است، افزود: قبلا مردم استان برای دو سه ماه ابتدایی سال از پنکه استفاده می‌کردند با گرم شدن بیشتر هوا کولر آبی را روشن می‌کردند و پس از آن با افزایش دما از کولر و پنکه به صورت همزمان استفاده می‌کردند اما اکنون از همان ابتدا کولر آبی روشن می‌کنندو با افزایش دما از کولر‌های آبی دیگری استفاده می‌کنند و در برخی موارد هم کولر آبی و هم کولر گازی مورد استفاده قرار می‌گیرد که مصرف آب و برق را به طور همزمان به همراه دارد.

مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد با بیان اینکه تا پنج سال آینده هیچ راهبردی جز مدیریت مصرف آب نداریم، افزود: هر پروژه ای برای تامین آب استان کلید بخورد پنج سال طول می‌کشد تا به جواب برسد ، تمام راهبردهای تامین آب استان را پیگیر هستیم امامحدودیت‌هایی از نظر امکانات و توانمندی‌های منابع آب استان وجود دارد و ارزیابی ها نشان می‌دهد که اگر چه منابع آب محدود است اما اگر درست مصرف و مدیریت کنیم جای هیچ نگرانی وجود ندارد.

جوادیان زاده با اشاره به اجرای طرح 100 درصد مدیریت مصرف آب در استان عنوان کرد: این طرح در قالب طرح تعادل بخشی آب قابل برنامه‌ریزی تعریف شده است و طبق این طرح باید طی پنج سال آینده در بخش کشاورزی 50 درصد مدیریت مصرف آب انجام شود که این کا ربا همکاری جهاد کشاورزی و با استفاده از محصولا ت کم آبخواه و اقدامات موثرو با بهره بری بالا باید انجام شود.

وی ادامه داد: در بخش صنعت نیز 30 درصد مدیریت مصرف باید انجام شود، چانچه صنایع را بتوانیم متقاعد کنیم که آب را بازچرخانی کنند تا این میزان کاهش مصرف آب محقق می‌شود و باتوجه به اینکه هر صنعتی باید حفظ محیط زیست 25 درصد از زمین خود را به فضای سبز اختصاص دهد باید آب این فضای سبز با بازچرخانی آب تامین شود.

مدیر عامل شرکت سهامی آب منطقه ای یزد عنوان کرد: در بخش شرب و بهداشت نیز باید 20 درصد کاهش دهیم که بر اثر آمار و مطالعاتی که انجام شده است  اگر خانه‌ها را مجهز به لوازم کاهنده مصرف آب کنیم تا 20 درصد مصرف آب را کاهش دهیم بدون اینکه مشکلی در تامین آب خانواده به وجود آید. و برای رسیدن به کاهش مصرف در این حوزه‌های کشاورزی، صنعت و شرب باید مسئولیت اجتماعی در مصرف آب بالا ببریم تا مردم به ما کمک کنند و مدیران نیز در این زمینه باید با مردم صادق باشند.

جوادیان زاده با تاکید بر بالا بردن آگاهی مردم در زمینه مدیریت مصرف آب ادامه داد: متاسفانه علاوه بر مردم، مسئولان نیز به وضعیت کم آبی  استان پی نبرده اند و باید آگاه سازی در سطح مدیران نیز داشته باشیم. این موضوع نیز باید مورد توجه قرار گیرد که آگاه سازی برای مردم صورت کیرد نه اینکه مردم را نگران کنیم. و می‌خواهیم هر شهروند یک رسانه باشد و دیگران را نسبت به مدیریت مصرف آگاه کند.

وی با اشاره به دیگر راهبردهای تامین آب استان گفت:  یکی از راهبردهای تأمین آب استان انتقال آب از سایر نقاط کشور به یزد است که بعضی از این طرح ها  در مرحله مطالعات و تعدادی در مرحله اجرا قرار دارند. یکی از پروژه‌ها قرار است آب را از منطقه خلیج‌فارس انتقال بدهند که قرار است بخشی از مازاد این آب به استان یزد اختصاص داده شود.

این مقام مسئول عنوان کرد: در موضوع انتقال آب از دریای عمان نیز استان یزد درگذشته مجوزی برای این موضوع داشته  که با توجه به عدم پیگیری از سوی مسئولین وقت این مجوز باطل‌شده بود و اکنون در تلاشیم با رایزنی‌های استاندار این مجوز را مجدداً بگیریم و بخش خصوصی برای این موضوع اقدام کنند.

وی در خصوص خط انتقال دوم آب به استان نیز گفت: خط دوم انتقال آب به استان یزد لغو نشده و این طرح به قوت خود باقی است و ردیف اختصاصی و بودجه برای آن وجود دارد اما منبعی که قبلا برای آن در نظر گرفته شده بود هم از نظر فنی و هم کاهش آب تحت تاثیر قرار گرفته و وزارتخانه تصمیم گرفته تا منبع موثرتر و کم ریسک‌تر را برای آن در نظر بگیرد.

جوادیان زاده در خصوص حفر چاه‌های غیر مجاز تصریح کرد: برای این موضوع کمیسیون ویژه تشکیل شده است و بیشتر این چاه‌ها درمناطق شیرکوه و در باغ ویلاها حفر می‌شود که این چاه‌ها ظرفیت کمی دارد و اولویت ما در برخورد با چاه‌های غیرمجاز چاه‌هایی است که برای کشاورزی و گلخانه‌ها حفر می‌شود که گاهی اوقات آّبی که از این چاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد به اندازه آب مورد نیاز 5 روستا است.

وی با بیان اینکه تاکنون از ابتدای سال 9 بار تعرض به  خط انتقال آب به استان یزد صورت گرفته است، افزود: عده‌ای در تلاش‌اند که با استفاده از شرایط پیش‌آمده منطقه را دچار تشنج کرده و به اختلافات دامن بزنند. این اقدامات از سوی کشاورزان شرق اصفهان انجام نمی‌شود بلکه عده‌ای به دنبال ایجاد فتنه هستند.

انتهای پیام/

 




رای شما
میانگین (0 آرا)
The average rating is 0.0 stars out of 5.